Home Droomcolumn Column 1: dromen

Column 1: dromen

2657
0
droom column wendy gillissen paravisie

Column 1: Dromen

Dromen. Iedereen heeft ze, maar wat willen onze nachtelijke avonturen ons eigenlijk vertellen?
In boekhandels en op internet kun je nog steeds droomwoordenboeken vinden die je een pasklare interpretatie van elk droomsymbool zullen geven. Maar de ervaring leert dat elke droom een unieke creatie is, een vertelling van jezelf aan jezelf, en de taal van je eigen dromen leren verstaan betekent jezelf beter leren begrijpen. In feite is het onderzoeken van je dromen een spannende ontdekkingstocht naar de diepten en de hoogten van je eigen Zelf.

Dus wat is dit voor taal, die persoonlijke taal van je dromen? En hoe kun je die leren begrijpen?

Eén gegeven dat het leren begrijpen van je dromen kan vergemakkelijken, is de wetenschap dat verreweg de meeste dromen symbolisch zijn. Dit houdt in dat eigenlijk alles in je droom: mensen, dieren, huizen, auto’s, en zelfs het weer gezien kunnen worden als symbool voor iets in jezelf of iets of iemand in je eigen leven.

Dromen die meer letterlijk genomen kunnen worden zijn er natuurlijk ook: dit kunnen voorspellende dromen zijn, of dromen met flashbacks naar het verleden, uittredingsdromen, dromen over vorige levens, dromen waarin je overledenen geliefden ontmoet, enzovoort. Deze dromen kenmerken zich vaak door een grote helderheid van beelden en gevoelens.

Hoe kom je er dan achter of een droom symbolisch is of letterlijk genomen moet worden? Sommige ‘letterlijke’ dromen springen er overduidelijk uit: je wordt wakker en je weet dat je net een gesprek hebt gehad met je beschermengel of je overleden vader. Of je wordt wakker uit een droom die zo duidelijk is als een film waarin je iemand anders bent en je voelt dat je een vorig leven gedroomd hebt. Andere dromen zijn niet zo duidelijk, of een mengvorm van symbolisch en letterlijk.

De makkelijkste manier om te beginnen is de droom gewoon behandelen als een symbolische, aangezien de kans het grootst is dat deze sowieso symbolisch opgevat kan worden. Als het een letterlijke droom is zul je vrij snel merken dat symbolische duidingen geen hout snijden.

Een voorbeeld: jaren geleden droomde ik, dat ik me in de tuin van het ouderlijk huis bevond en er brand was in het huis van de overburen. De hitte had een barst veroorzaakt in de stenen tuinmuur die beide huizen met elkaar verbond.
Ik probeerde de droom symbolisch te interpreteren: had het vuur te maken met onbewuste boosheid? En de muur met verbinding, of juist afscheiding tussen mij en anderen? Maar geen enkele duiding gaf me dat aha!-gevoel dat het kenmerk is van een geslaagde droomduiding.

Een paar weken later was ik op bezoek bij een vriendin toen ik een telefoontje kreeg: het appartement van mijn buurman stond in brand en het vuur sloeg uit de ramen. Ik moest zo snel mogelijk terug. Ik kreeg kippenvel: onmiddellijk sprong de droom weer in mijn gedachten, en ondanks het verontrustende nieuws werd ik vervuld door een vreemde kalmte. Het stelde me gerust dat in de droom de schade aan de huizen beperkt was.

Toen de brandweer mijn appartement vrijgaf zag ik tot mijn opluchting dat er aan mijn kant alleen wat waterschade was. Maar er zat wel een scheur in het behang van de muur die beide huizen verbond en die door de hitte van het vuur was gebarsten.

In de volgende columns zal ik instrumenten en tips aanreiken die je kunt gebruiken om een begin te maken met het duiden van je eigen symbolische dromen. En als het letterlijke dromen zijn, kom je daar vroeger of later vanzelf achter!