Column 7: droomincubatie; dromen voor heling

Column 7: droomincubatie; dromen voor heling

2193
0
asclepios dromen genezing visoenen sjamanisme

In vroeger tijden reisden mensen vele kilometers naar tempels die waren gewijd aan een god geassocieerd met genezing, zoals Asklepios in het oude Griekenland. Er werd veel moeite gedaan om een droom te ontvangen die genezing zou brengen. Pelgrims vastten, offerden soms dieren en deden voorgeschreven rituelen om zich klaar te maken voor de ontvangst van een helende droom, die veelal werd uitgelegd door een priester. Droomincubatie, het uitnodigen van een droom op een bepaalde vraag of kwestie, is al zo oud als de mensheid, of in ieder geval zo oud als de geschreven geschiedenis.

Of de prehistorische mens aan droomincubatie deed is niet bekend, maar het zou me niets verbazen: dromen zijn bij uitstek geschikt om je los te maken van de beperkingen van het lichaam, en inzicht te krijgen in waar de beste jachtgronden zich bevinden of je alert te maken op de komst van een vijandige stam.

Nu hoeven wij als moderne mens gelukkig geen lange reizen te maken of ingewikkelde rituelen te doen om een droom naar wens te ontvangen. Alle voorbereidingen die de oude Grieken, Egyptenaren etc. deden voor droomincubatie waren bedoeld om de dromer ontvankelijk te maken voor en zich af te laten stemmen op het ontvangen van zo’n droom. En dat kan ook in het comfort van je eigen slaapkamer.

Het grappige is, dat wanneer je niet bewust aan droomincubatie doet, je toch elke dag een of meerdere dromen krijgt over die dingen die je bewust of onbewust het meest bezig houden. Het zijn tenslotte vaak de kwesties die ons het meest aan het hart gaan, de vragen waar we mee rondlopen, de dingen die niet af of begrepen zijn waar we over dromen.

Om die reden vraag ik dromers die meer inzicht willen in hun dromen in hun droomboek altijd een notitie te maken van waar ze de vorige dag mee bezig waren. Dat maakt het inzicht krijgen in de droom vaak een stuk makkelijker! Om dezelfde reden zijn oudere dromen vaak lastig te begrijpen: we weten de context van onze gemoedstoestand van destijds niet meer. Een uitzondering zijn dromen die actueel gebleven zijn, zoals herhaaldromen die soms jaren terug kunnen komen.

Wanneer je toch graag een droom over een heel specifieke kwestie wilt hebben, zijn er verschillende droomincubatie methoden die je kunt gebruiken of bedenken. Het belangrijkste bij het kiezen van zo’n methode is dat die bij jou past en aansluit bij jouw levensstijl en visie. Zo vragen sommige dromers graag assistentie aan een de engelen voor het ontvangen van een droom, zoals bijvoorbeeld aartsengel Gabriel. Anderen schrijven hun vraag op een stuk papier en stoppen het onder hun hoofdkussen.
Wat alle incubatiemethoden gemeen hebben, is het afbakenen van een stukje tijd en plaats voor de voorbereiding. Neem wat tijd voor je gaat slapen om alleen te zijn, op een plek waar je niet gestoord wordt en je kunt ontspannen. Laat alle spanningen en gedachten van de dag zoveel mogelijk los.
Neem dan wat tijd om je aandacht te laten gaan naar de kwestie waar je over wilt dromen. Het gaat er niet om er diep over na te denken; peins er losjes over, voel wat de kwestie voor je betekent, aanschouw alle kanten ervan.
De droom die je vervolgens ontvangt kan op het eerste gezicht totaal niet op de kwestie slaan die je voor ogen had: droomtaal –en logica lijken in de eerste instantie soms chaotisch en absurd, vooral als je bepaalde verwachtingen hebt. Maar laat je niet uit het veld slaan, na enig droomonderzoek zul je merken, dat de droom wel degelijk een antwoord geeft op je vraag – en soms op een verrassende en inventieve manier! Daarover in een volgende column meer.

Deze column van Wendy verscheen in spiritueel maandblad Paravisie