Home Artikelen De wisseltruc van de spirituele narcist

De wisseltruc van de spirituele narcist

2531
0
narcist

Ik heb een aantal artikelen geschreven over spiritueel narcisme, en hoe je valse goeroes en de spirituele narcist kunt herkennen. Maar één van de slimste trucs die zij nogal eens toepassen wil ik graag nader toelichten. Het is een truc, waar ik in vele vorige levens mee te maken heb gehad – tot in het huidige leven aan toe. Het is een zeer geslepen list die je jaren van je leven en veel hartenpijn kan kosten. Daarom wil ik mensen graag van informatie voorzien zodat ze niet in dezelfde val hoeven te trappen – of deze eerder doorzien.

Modern voorbeeld

Om deze list te illustreren, eerst een recent voorbeeld. Ik las op internet een artikel van een auteur over het gouden tijdperk van de mens en hoe dit ten einde kwam. Met het verhaal op zich was niets mis, behalve dat er één aspect aan was dat niet zuiver voelde. Het was een detail dat leider-volgeling dynamiek leek te stimuleren in plaats van eigen verantwoordelijkheid en self-empowerment. Ik bleef zitten met een onbehagelijk gevoel dat me niet los liet. Daarom besloot ik erop te mediteren en mijn intuïtie erop los te laten om te begrijpen wat hier aan de hand was. En ik ontdekte een modern voorbeeld van de truc van de spirituele narcist, oftewel de valse profeet.

Rol

Een valse profeet kan een waargebeurde geschiedenis gebruiken en daarin kleine wijzingen aanbrengen om het zijn of haar eigen doel te laten dienen. Zo schrijven zij zichzelf soms in epossen over de Plejaden, Lemurië, Atlantis en andere hoogstaande beschavingen en delen zichzelf daarbij een rol toe in hun vorige levens, die ze oorspronkelijk niet hadden: van de redder, de held(in), de hogepriesteres, de gekwelde nobele ziel. Nader onderzoek laat dan zien, dat ze in werkelijkheid vaak wel aanwezig waren, maar vanuit een heel andere positie: van de jaloerse saboteur, de onheilsprofeet, of zelfs de agressor of onderdrukker.

Verhaal

Omdat het verhaal op zich grotendeels waar en uit de eerste hand is, de energieën bevat van de oorspronkelijke gebeurtenis en mensen zich erin zullen herkennen, kan de spirituele narcist erop meeliften. De hooggevoelige lezer zal immers voelen dat er wel degelijk iets kostbaars en authentieks wordt aangeboden. Maar als je als lezer nog blinde vlekjes hebt, kan het gebeuren dat de valse noot in het verhaal je niet opvalt – of dat je deze onbewust negeert. Op deze manier slagen sommige valse profeten erin, mensen aan te trekken op de onbewuste herinnering van de ware geschiedenis. Vervolgens proberen ze volgelingen aan zich te binden via alle andere trucjes die de spirituele narcist gebruikt en die mensen niet altijd doorzien omdat ze wel ter goeder trouw zijn – of zelf nog illusies koesteren.

De persoonsverwisselingstruc

Op dezelfde wijze kunnen intuïtieve mensen met onzuivere intenties zich in je leven dringen. Sensitieve, maar niet-authentieke mensen kunnen meeliften op de energie van overleden geliefden, vorige levens van onze zielenmaatjes en van onze tweelingstraal (zie ook mijn artikel Valse Vlammen). Als niet-integere, maar hooggevoelige mensen kunnen zij dit doen door zich simpelweg af te stemmen, deze personen claimen te zijn in vorige levens en ze a.h.w. te channelen – vanuit het verlangen de energie van de ander te gebruiken voor hun eigen doeleinden.  Op deze wijze kunnen mensen met minder fraaie intenties, zoals het teren op je energie, zich als een koekoeksjong in je leven en relaties nestelen en daar een destructieve invloed uitoefenen.

Opletten

Voor mensen die authentieke relaties aan willen gaan met mensen die zuivere intenties hebben, is het dus zaak goed op te letten. De eerste uitdaging die de truc van de hoogsensitieve bedrieger ons stelt, is in het eerste contact met een ander altijd gewaar te zijn, ons verstand te blijven gebruiken en vooral: goed te voelen. De bekende Amerikaanse schrijfster Maya Angelou zei ooit heel treffend: “When people show you who they are, believe them the first time.” (”Als mensen je laten zien wie ze werkelijk zijn, geloof ze dan de eerste keer.”) Want mensen laten je in de eerste ontmoeting altijd zien wie ze zijn: misschien niet in woorden, maar wél in daden, lichaamstaal, en qua energie.

De spiegel

Verder houden bedriegers ons altijd een spiegel voor: ze laten ons zien, waar we nog illusies koesteren, blinde vlekken hebben en dingen geloven die niet waar zijn. Zo had ik zelf bijvoorbeeld in de eerste twintig, dertig jaar van mijn leven nog de overtuiging, dat mensen die zeer intuïtief of helderziend zijn, ook per definitie integer zijn. Een grote valkuil waar ik met beide voeten in getrapt ben. Want integriteit en intuïtieve gaven zijn twee verschillende dingen en hoeven zeker niet hand in hand te gaan.

De eerste signalen

Als je iemand voor het eerst ontmoet, of diens teksten leest, kun je voelen dat er iets niet klopt, mits je goed in contact bent met je gevoel, je lichaam, en bewust aanwezig bent in het hier en nu. Zo zal je lichaam je signalen geven dat er iets niet goed zit: bijvoorbeeld door een verstrakken van je buik, een zekere tegenzin in je lijf, een gevoel van vaag onbehagen dat zich op verschillende manieren kan uiten.

Emotioneel

Ook emotioneel kun je voelen dat er iets aan de hand is: bijvoorbeeld door een te grote euforie in het eerste contact, een onrust, haast of vreemd gevoel van behoeftigheid, het gevoel dat het eigenlijk te mooi is om waar te zijn. En dat is ook zo! Net als bij reclameboodschappen spelen valse lichtvrienden en profeten in op onze onbewuste angsten voor verlies, eenzaamheid, gebrek, niet goed genoeg zijn, niet genoeg hebben en maken daar handig gebruik van.

Onwaarheden

Daarnaast kun je juist een soort vage voorbode van afkeer, bevreemding of zelfs onbestemde boosheid voelen, zonder te begrijpen waarom. En met je nuchtere verstand kun je ook nog opmerken dat er kleine hiaten, vreemde tegenstrijdigheden of pure onwaarheden zitten in wat de persoon in kwestie je vertelt of schrijft. Ook ethische onzuiverheden, zoals een hint van verlangen naar macht over anderen, kunnen in hun communicatie de kop opsteken – als je oplet.

Vertrouw op je lichaam

Bij al deze signalen is het zaak om ze niet weg te drukken, omdat het verhaal of de relatie je zo mooi lijkt. Die signalen heb je niet voor niets. Wij mensen zijn vaak nog geneigd teveel te leven vanuit ons ratio en verstand, onze wil, en de wereld te zien zoals we die willen zien. Maar je lichaam liegt nooit. Je gevoelens zijn eerlijke boodschappers van jezelf naar jezelf. Luister dus en neem ze serieus.

De tweede signalen

Als je dan toch in de val van de valse lichtprofeet, vriend of vriendin of geliefde getrapt bent, zal je na verloop van tijd een ander soort signalen gaan krijgen. Naarmate de bedrieger zich verder in je leven nestelt of de spirituele leider meer overwicht op je probeert te krijgen zal je frequentie steeds meer dalen en zullen je gevoel en je lijf steeds meer gaan protesteren.

Desillusie

Zo kun je gaan merken dat je in of na het contact met deze persoon steeds vaker moe bent, gedesillusioneerd, of zelf een tikje depressief. Ook kan de persoon een onderhuidse concurrentiestrijd met je aangaan, waardoor je het rare gevoel krijgt steeds meer voor je plekje te moeten vechten, of dat jij op de één of andere manier altijd subtiel miskend of ondergesneeuwd raakt.

Omkering

Wat deze mensen altijd zullen doen, tenzij ze ze in hun eigen voordeel kunnen gebruiken, is jouw kwaliteiten subtiel miskennen, negeren of zelfs in een kwaad daglicht stellen. Zo kan jouw gevoeligheid bijvoorbeeld uitgelegd worden als zwakte, je creativiteit als aandachttrekkerij, je spontaniteit als dominantie. Uiteindelijk kan er zelfs een vreemde machtsstrijd ontstaan: strijd om de waarheid, om erkenning, om de pure eerbiediging van jouw grenzen. Net als in de natuur, geeft een koekoeksjong niet snel op als ze zich eenmaal in je huis genesteld heeft.

De les

De uitdaging waarvoor deze mensen ons stellen, heeft meerdere facetten. Ze leren ons allereerst hoe belangrijk het is in contact te zijn met ons gevoel, ons lichaam, ons verstand goed te gebruiken en signalen dat er iets niet klopt, serieus te nemen. Daarnaast laten ze ons zien waar we nog voor de gek te houden zijn, waar we de waarheid nog negeren omdat we zien wat we willen zien. En verder laten ze ons zien, waar we nog onzeker zijn over onszelf en bang zijn voor gebrek, verlies, miskenning. Omdat de spiegel van de bedrieger keihard en liefdeloos is, is het zaak om, als je eenmaal de waarheid gezien hebt, jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

Tips

Wanneer je iemand voor de eerste keer ontmoet, diens woorden leest, diens stem hoort, let dan op je gevoel. Wat zegt je lichaam? Is er ook maar enig onbehagen, angst, een onbestemd gevoel van afkeer? Of voel je juist een overdreven euforie, een te grote gretigheid, een haast om met deze persoon in contact te komen en te blijven? Voel je een vreemde angst iets te missen, tekort te komen of tekort te schieten?
Voel je je later in het contact subtiel miskend of zelfs vernederd? Loop je energetisch leeg op deze persoon? Dan heb je kans dat je bent pootje gelicht door een spirituele narcist.

Check in met jezelf

Neem even afstand om alles nog eens op een rijtje te zetten. Neem tijd om de waarheid eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Is deze persoon echt wel zo leuk, zo integer, zo authentiek? Kloppen de feiten wel? Gunt deze persoon jou je eigen licht eigenlijk wel? Ga nog eens na hoe het contact vanaf het begin verlopen is. Is het allemaal wel waar? En de belangrijkste vraag van allemaal: wil ik dit eigenlijk wel?

Conclusie

Net als bij het contact met elke (spirituele) narcist is ook hier het advies: kies voor wat waar en goed is voor jouzelf. Onderzoek je eigen valkuilen en blinde vlekken, en heel ze op de voor jou beste en meest liefdevolle manier. Je bent het waard om in elk contact met volledige integriteit, onvoorwaardelijke liefde en respect behandeld te worden. Neem geen genoegen met minder, want dan is dat wat je krijgt… ga voor het beste voor jezelf!

© drs. Wendy Gillissen, 2018
Dit artikel van Wendy verscheen tevens op Nieuwetijdskind Magazine. Deze tekst is beschermd door auteursrecht en mag niet worden gekopieerd en gebruikt of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Wendy Gillissen. Delen van het artikel via de socal media knoppen hieronder mag natuurlijk wel, graag zelfs!