Home De Zoektocht naar Tzanáta

De Zoektocht naar Tzanáta

tzanátaDe Zoektocht naar Tzanáta is het langverwachte vervolg op Wendy’s bekroonde debuutroman De Vloek van de Tahiéra en het tweede deel in de serie. Het boek is op 18 mei 2020 verschenen.

Meteen een exemplaar zonder verzendkosten bestellen bij de uitgever? Klik hier voor de webshop van Uitgeverij Boekenbent! Of bestel De Zoektocht naar Tzanáta bij bol.com.
Je kunt ook een gesigneerd exemplaar bestellen bij Wendy, dan komen er alleen verzendkosten bij.

Zeven jaar na zijn plotselinge vertrek heeft Yldich een verontrustende droom die hem terugbrengt naar het Huis van het Hert. Er verschijnen ranke schepen voor de kust die hem griezelig bekend voorkomen.
Ondertussen leidt Rom een rustig bestaan tussen de Einache van het hoge Noorden. Maar alles is niet wat het lijkt. Terwijl hij nog worstelt met zijn magische Tzanatzi erfenis komen er verontrustende berichten uit het Zuiden. De laatste Tzanatzi zijn aan het verdwijnen, en behalve hun botten wordt er niets van ze teruggevonden…

Recensies

Een boek dat ik niet weg kon leggen
Na zeven jaar keert Yldich onverwacht terug naar het Huis van het Hert in het Hoge Noorden door een droom van  Dánayel, de zoon van Rom. Hij droomde over een mooie vreemde plaats, waar bijna geen mensen meer woonden. En over schepen die er aan komen met mensen die op Rom lijken en bewapend zijn. Schepen waar ook iets donkers aan boord is geglipt… Het lijkt op het verhaal over de komst van de Tzanatzi 500 jaar eerder. Ondertussen komen er ook verontrustende berichten uit het Zuiden: De laatste Tzanatzi zijn aan het verdwijnen en behalve hun botten wordt er niets van ze terug gevonden. De droom en de berichten zijn voor Rom, Yldich, Eald en Eldairc reden om naar het Zuiden te gaan, op zoek naar antwoorden.

Het eerste deel uit deze serie ‘De Vloek van de Tahièra’ won in de VS drie prijzen voor zelfstandige auteurs.  Op het tweede deel, ‘De Zoektocht naar de Tzanáta’ moesten we wel langer wachten dan gedacht, namelijk bijna 11 jaar! Maar het was het wachten zeker waard. Dit vervolg is nog beter dan het eerste deel.

Het is een spannend en goed uitgewerkt verhaal vol magie. Een boek dat ik niet weg kon leggen. Je wilt het in één ruk uitlezen; weten hoe het Rom, Yldich, Eald  en Eldairc vergaat.  Beslist een aanrader! Ik hoop dat deel 3 van deze serie snel aan komt!
Sophia Loch
Sophias Webstek


Een verhaal wat je vanaf het begin bezig houdt!
Na het lezen van het eerste boek van Wendy, De Vloek van de Tahiéra, 6 jaar geleden was ik zo verrast door de boeiende en vooral levendige manier van schrijven dat ik heel benieuwd was naar het 2de boek. Het heeft eventjes geduurd en met wat voor een super resultaat! Ook met dit boek weet Wendy de lezer mee te nemen, te laten voelen en ervaren/beleven. Een verhaal wat zich moeilijk laat wegleggen en je bezig houd tot de laatste letter. Alles is meegenomen, de wereld van kruiden en kristallen, de geziene en ongeziene wereld steeds uitkomend op liefde en mededogen. Zeer het lezen waard!
Ellen Bary
dromen


De diepere betekenis van magie
Als ik ‘De Zoektocht naar Tzanáta’ in 1 woord mag omschrijven dan is het: Magie! Wendy weet op bijzondere wijze de doorleefde zielsherinneringen en wijsheid te weven in dit (voor mij) levende boek. Het droomwandelen, de herinneringen van ons ware erfgoed maar ook de donkere aspecten van magie en vals licht worden belicht in dit boek. En het is de juiste tijd hiervoor en voor mijn gevoel draagt dit boek bij aan de Heling en Heelheid van deze stukken. Ik ben je dankbaar Wendy, voor het schrijven van dit boek, dit wonderlijke verhaal wat de diepere betekenis van Magie in de lezer zelf onthult. Dankjewel!🙏🧚‍♀️
Tamara Patrick
Painting the Divine

In één ruk uitgelezen

Met dit inmiddels tweede boek van haar schreef Wendy Gillissen opnieuw een spannend verhaal, vol van bijzondere dromen, magie en werkelijkheden die naast elkaar bestaan en in elkaar overlopen. Zij had dit boek al aangekondigd in 2008, in haar eerste boek “De vloek van de Tahiéra”, met als geplande verschijningsdatum eind 2009. Dit tweede deel is echter ruim 10 jaar later, pas begin 2020 alsnog verschenen. Op haar website legt zij uit waarom dit boek zoveel later is verschenen: met haar eerste boek dacht zij een avonturenroman te hebben geschreven. Terwijl zij bezig was met dit tweede boek, ontdekte zij – terwijl zij zelf reïncarnatietherapeut is – dat zij delen van haar eigen vorige levens had beschreven. Het heeft haar meerdere jaren gekost om dit helemaal te onderzoeken en verwerken, voordat zij dit tweede deel kon voltooien. Intussen is zij bezig met het schrijven van een derde deel “Het verloren land”.

Je kunt dit tweede boek los lezen van het eerste, maar dan mis je toch een belangrijk stuk van de ontwikkeling van de hoofdpersoon Rom. In het eerste deel ontwikkelt hij zich van kind tot jongeman. In contact met de oeroude sjamaan Yldich ontdekt Rom dat hij bovennatuurlijke gaven heeft. Door zijn eigen geschiedenis en angsten onder ogen te zien komt hij meer en meer in zijn eigen kracht. Die heeft hij in het tweede boek ook hard nodig, wanneer hij en zijn vrienden op hun reis meermalen worden beproefd. Een bespreking van haar eerste boek vind je in het lentenummer van het Droomjournaal van 2009.

Hoewel het boek eeuwen terug is gesitueerd, zou het ook van deze tijd kunnen zijn: het gaat over mensen die vervreemd zijn geraakt van hun binding met hun volk en met de natuur. Helemaal in de ban van hun eigen angsten streven ze naar macht. Tegelijk storten zij hun volk daarmee in ongeluk. In de vriendschappen die Rom en zijn reismakkers onderweg sluiten, vinden zij de kracht om deze neerwaartse krachten telkens weer te overwinnen.

Beide boeken heb ik in één ruk uitgelezen, zo leefde ik mee met de hoofdpersonen in het boek. Je raakt betoverd in de magie die het boek oproept. Dromen spelen een belangrijke rol in de boeken: vaak als vooraankondiging van wat komen gaat. Bijzonder knap vind ik het, zoals Wendy de wereld van een magisch bestaan, van mythen, dromen en fysieke werkelijkheid met elkaar verbindt tot één geheel. Een geheel dat ook nog een spannend verhaal oplevert.
Maarten van Rootselaar
Vereniging voor de Studie van Dromen VSD

Geweldig
Deze serie vind ik geweldig. Ik heb jaren gewacht om dit boek te kunnen lezen, en het is me heel goed bevallen. De schrijfstijl is fijn en neemt je helemaal mee op reis. Het verhaal zelf heeft zoveel diepgang en de passie is voelbaar door het boek heen. Ik kan niet wachten tot deel 3!
Nicole, bol.com recensie


Krachtig verhaal

In dit boek gaat het verhaal weer verder. Er zijn ongeveer 7 jaren verstreken van voorspoed, geluk, liefde en familie. Maar nu wordt alles weer door elkaar geschud en overhoop gegooid. Je volgt Rom en zijn familie, vrienden en bondgenoten weer. Voor Rom is het wederom een spirituele reis, die hij ten einde moet zien te brengen, vóórdat de duisternis, zich over zijn wereld stort. Deze queeste brengt hem op het pad van een verdwenen volk. Hij maakt meer kapot dan hij lief is. Het verhaal is weer krachtig, zit vol met actie, strijd en originele vormen van magie. De magie voelt aan als een soort oerkracht. Rom krijgt gelukkig hulp van zijn vrienden. Je kent ze nog uit het eerste boek. Maar om de duisternis, die over de wereld dreigt te vallen, te verslaan, moet hij ook korte metten maken met de duisternis in zichzelf.
Rom zijn kracht heeft veel te maken met spiritualiteit, er zijn veel scenes, waarin hij nadenkt, in een meditatieve staat verkeert of droomt.
De meeste dromen zijn nachtmerries, ze proberen hem ook vaak iets te vertellen. In dit boek is zijn zoon al geboren en dit jongetje is ook erg bijzonder. Maar er is nog een bijzondere jongen, een met een harp, die de mensen kan betoveren met zijn harpspelen. Deze twee jongens, vond ik heel interessant om te leren kennen en volgen.
Veel monoloog, tussen de personages. En er zijn behoorlijk veel personages. Hierdoor zullen er zijn die je meer aanspreken dan de ander. Je kiest een kant en trekt naar bepaalde personages toe.
Het verhaal is best ingewikkeld, veel informatie, dus hou je hoofd er goed bij! Het leest behoorlijk intensief. Toch is het heel goed geschreven en moet je doorlezen. Het is geen boek dat je zomaar even uitleest. Er gebeuren zoveel dingen….. en alles is van waarde voor het verhaal. Ik zei het de vorige keer al.. en zeg het nu weer: waarom heeft deze auteur geen grote uitgever?
Tzanáta
Maetis is een van mijn favoriete personages, ze is een echte powervrouw. Niet alleen stoer, maar heeft ook veel begrip voor anderen. Ook Yldich vind ik erg leuk, hij is heel erg wijs en ik zie hem een beetje als een soort Gandalf voor me. Hij heeft ook humor, met een knipoog. Dan voel ik me snel thuis bij een personage. Achterin staat nog een lijst met woorden en de prachtige taal, die je zo nu en dan tegenkomt in het boek. Dat je dingen kunt opzoeken, vind ik altijd een pluspunt voor dit soort intensief lezende verhalen.
De boom op de cover, kreeg ook betekenis in dit verhaal. Dat vind ik altijd gaaf, als dat op zijn plek valt, zo’n cover.
Het einde is erg open. Boek 3 is in de maak en komt eind 2021 uit.
Ik kan er nog uren over doorpraten, maar ik denk dat je beter zelf in deze wereld kunt stappen!
Tazzy Jenninga
Ik hou van horror, fantasy en spanning

review
Een krachtig verhaal gecombineerd met rijke en meeslepende personages

De Zoektocht naar Tzanáta is het vervolg op de veelgeprezen, bekroonde fantasiedebuutroman De Vloek van de Tahiera van auteur Wendy Gillissen. Na zeven jaar keert de Harrad van het Huis van het Hert, Yldich, terug naar de Einache en brengt nieuws over een aanstaande invasie van over de zeeën. Wanneer Yldich’s schoonzoon Rom herinneringen deelt aan zijn waargebeurde dromen waar hij de Tzanátzi, gewapend voor de oorlog, op grote, prachtige schepen ziet reizen, gaat Yldich samen met Rom, Eald en Eldaric op zoek naar het land van Tzanáta. Maar onbekende gevaren liggen in het Zuiden, waar Rom in het reine moet komen met zijn verleden. Zal Rom zijn erfgoed kunnen omarmen en het land van Tzanáta kunnen vinden om zijn volk te redden?

Met een krachtig verhaal gecombineerd met rijke en meeslepende personages, voelt De Zoektocht naar Tzanáta aan als een verademing. Auteur Wendy Gillissen brengt naadloos het gevoel van verwondering, ontzag en avontuur van haar aparte verhaal naar voren waar alle auteurs naar streven, maar weinigen lijken te bereiken. Ik kijk er naar uit om de sequels te lezen, aangezien ik vond dat De Zoektiocht naar Tzanáta een boeiend boek was. Ik was vooral gefascineerd door de sterke overeenkomsten tussen de gewoonten van de Einache en de cultuur van de Indianen. Alle personages hebben verschillende eigenschappen en persoonlijkheden, met Rom’s reis als mijn persoonlijke favoriet. Ondanks dat het een vervolg is, werkt De Zoektocht naar Tzanáta ook goed als een standalone. Ik raad het ten sterkste aan.
Pikasho Deka voor Reader’s Favorite*****

Prachtig geweven verhaal
“The Search for Tzanáta” is een prachtig geweven verhaal dat, hoewel onderdeel van een serie, gemakkelijk als een op zichzelf staand verhaal kan worden gelezen.
Er zijn enkele verwijzingen naar basisgebeurtenissen en personages uit het eerste boek, maar ik kon het vervolg perfect begrijpen nadat ik een samenvatting van het eerste boek had gelezen. De personages die door Gillissen zijn gecreerd, ervaren interne worstelingen waar je je  gemakkelijk mee kunt identificeren, en daardoor kun je je goed met hen identificeren, waardoor hun groei en de ontwikkeling van hun karakter tastbaar wordt. “De Zoektocht naar Tzanáta” wordt speciaal aanbevolen voor liefhebbers van epische fantasy, maar lezers die genieten van verhalen met magie, spirituele groei en een subtiele allegorische context, zullen het waarschijnlijk ook fantastisch vinden om te lezen.
Megan Weiss voor Reader Views

Prachtig geschreven, diep meeslepend en wonderbaarlijk magisch… Een spannend fantasieavontuur.
Gillissen spint een fantastisch verhaal dat elementen van fantasie naadloos verweeft met theorieën uit vorige levens, droomwandelen en menselijk drama voor een origineel, meeslepend spiritueel avonturenverhaal. Het eerste boek in de voorgestelde trilogie neemt lezers mee op een opwindende reis van een jonge man naar zelfontdekking en de kracht van droommagie. Wanneer Rom, een jongeman die wordt gemeden vanwege zijn Tzanatzi-afkomst, het pad kruist met Yldich, een Einache Sjamaan, beginnen ze aan een reis die hun leven en dat van hun volk voor altijd zal veranderen.

In de tweede roman, het vervolg op Vloek van de Tahiéra, keert Yldich na zijn zeven jaar durende afwezigheid terug naar het Huis van het Hert. En hoewel Rom tevreden lijkt te leven tussen de Einache van het hoge Noorden, zijn de dingen niet wat ze lijken. Met griezelig bekende schepen die verschijnen ten koste van de laatste Tzanatzi, weet Rom dat hij zich schrap moet zetten voor een gevaarlijke confrontatie.Gillissen bouwt aan een wonderlijke fantasiewereld, waar droommagie zich thuis voelt en de strijd om identiteit en veiligheid nooit eindigt. De spiritualiteit blijft centraal staan in deze serie: Gillissen haalt thema’s en inspiratie uit droomwerk en theorieën uit vorige levens, weeft behendig de draden van droomwandelen in het avontuur van Yldich en Rom en roept tegelijkertijd de folklore en gebruiken op van de Einache en Tzanatzi, de twee fictieve gemeenschappen.

Door getuige te zijn van Rom’s reis naar zelfrealisatie, zullen lezers zeker spiegels vinden voor hun eigen ervaringen. De intrigerende, ongehaaste, alwetende vertelling in de derde persoon onthult behendig een tapijt van magie en kracht van liefde en vergeving. Vragen over identiteit, zelfontdekking, levensdoel, zielsleven, wat het betekent om één te zijn met je innerlijke zelf en hoe beslissingen die in het verleden zijn genomen verreikende implicaties hebben, geven betekenis en diepte aan het verhaal. De cliffhanger-conclusie lost de belangrijkste plotlijnen op en laat genoeg vragen onbeantwoord, waardoor de geestdrift van lezers voor het laatste deel in de trilogie wordt opgewekt.

Onderweg onderzoekt Gillissen behendig de waarde van het zien van magie in iemands leven, evenals de eer om iemands plicht en verantwoordelijkheid jegens anderen te vervullen. Dit is een must-read.
The Praries Book Review

Levende verhalen
De boeken ‘Curse of the Tahiéra’ en ‘The Search for Tzanáta’ lazen voor mij in eerste instantie als spannende fantasyboeken met karaktervolle personages waarvan sommige een goed gevoel voor humor hebben, vol spectaculair getover en andere onwaarschijnlijke gebeurtenissen. De verhalen zijn boeiend doordat ze voornamelijk vanuit de beleving van de personages zijn beschreven in een taal die alle zintuigen aanspreekt.
Wendy beschrijft op de achterkant van het tweede boek, dat ze tijdens het creatieve proces bemerkte dat ze een spirituele autobiografie aan het schrijven was. Dat vond ik een intrigerend gegeven, temeer omdat op de cover van het eerste boek ‘a fantasy novel’ staat en voorin de boeken nadrukkelijk dat het om fictieve karakters en gebeurtenissen gaat. Met de vraag in mijn achterhoofd hoe deze tegenstrijdige gegevens te combineren heb ik de geschiedenis van Rom en zijn eerdere incarnatie als Riórdirým met veel belangstelling gelezen.
Aan gesprekken met bomen hoef je niet meer te wennen als je al hebt meegemaakt dat Rom succesvol een oud scheepswrak herstelt in zijn oorspronkelijke staat alsof het om het genezen van een wondje gaat, of dat hij en zijn gezelschap zich uit een penibele situatie weten te redden door te verdwijnen in een scheur in de tijd.

Naast puur plezier te beleven aan het lezen, begon ik me te realiseren dat deze fantastische verhalen het werkelijke leven eigenlijk beter benaderen dan verhalen die enkel de fysieke realiteit beschrijven. Wat je beleeft in je dromen, via bewust droomwerk of in onbewuste dromen, en wat al of niet opgehaalde herinneringen uit vorige levens met je geestesgesteldheid en zelfs met je fysieke lichaam kunnen doen, geeft allemaal vorm aan de reis die je maakt van geboorte tot sterven.
De verhalen over de Tzanatzi en Einache spelen zich af in een andere tijd, waarin magie gemakkelijker te realiseren lijkt te zijn, maar dat is een aspect dat je ook vanuit een ander perspectief zou kunnen bekijken. De technologische ingrepen in onze tijd zouden in de ogen van die oude volken net zo goed als magie bestempeld kunnen worden.
De missie van de reizen van Rom en Yldich in deze verhalen is het herstellen van de gevolgen die ingrepen met misbruik van macht in een ver verleden veroorzaakt hebben. Honderden jaren later worden situaties opgelost door moedig ingrijpen op een combinatie van al die lagen van de werkelijkheid.

Een interessant voorval vond ik wanneer Rom in een noodsituatie impulsief krachten van de aarde gebruikt om zijn gezelschap te redden van belagers. Maar Yldich, de sjamaan van de Einache, het volk dat nog het meest direct met de natuur leeft, waarschuwt hem om niet met tegennatuurlijke ingrepen weer nieuwe problemen met verstrekkende gevolgen te creëren en dat de schade die dat geeft aan onze levende moeder-planeet ook fysiek door vrouwen gevoeld kan worden, of ze er nu van bewust zijn of niet.

De boeken bevatten echt levende verhalen, die nog lang niet uitverteld zijn, er zijn steeds zijpaadjes te ontdekken waarvan ik als lezer alleen maar hoop dat Wendy de toedracht in een derde, vierde of volgende deel zal onthullen. Ik kijk er vast naar uit.
Carla Feijen, mythografe

Meeslepend verhaal
Het is een avontuurlijk spannend meeslepend verhaal, het brengt je in een andere wereld (die er ook is) een wereld vol magie dromen, kruiden, liefde, vrijheid, nachtmerries, kristallen, hoop en vertrouwen.  Je waant je in een andere werkelijkheid en wilt het gelijk uitlezen, een prachtig verhaal, je kruipt er helemaal in en het is dan wel jammer als je het uit hebt. Ik kijk uit naar deel 3, het zijn boeken die echt de moeite waard zijn om te lezen.
Ik vond het echt prachtige, boeiende  boeken en wil je volgende ook graag lezen.
De boeken heb ik uitgeleend en niet meer teruggekregen, degene vond ze dus ook super, alleen weet ik niet meer aan wie ik ze uitgeleend heb!
Lia L.

De Zoektocht naar Tzanáta is in mei 2020 verschenen. Momenteel werkt Wendy aan het derde boek in de reeks: ‘Het Verloren Land.’

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws over Wendy’s serie?
Abonneer je dan op Wendy’s nieuwsbrief of houd Wendy’s Facebook pagina in de gaten!

tzanata

Preview

‘Dit verhaal,’ zei de Zieneres met een zachte stem, die toch ver genoeg reikte om in alle hoeken van de oude binnenplaats gehoord te worden, ‘is net zo goed voor de Bewaarder van Stormen als voor jullie. Het is een oud verhaal. Velen van jullie maken er deel van uit, en zijn erin verweven als draden op een weefgetouw. Het is een verhaal van schoonheid en glorie, van verdriet en verderf, en de enige juwelen die het versieren zijn de tranen van de Verlorenen, en van hen die ze nog steeds gedenken. De Patáni.’

Rom luisterde met zijn armen om zijn knieën geslagen, zijn zintuigen alert. De nacht vleide zijn fluwelen cape van duisternis over het land, en de lucht werd vervuld van de geluiden van zijn creaturen. Onzichtbare vleermuizen scheerden over de hoofden van de aanwezigen op zoek naar prooi. Het viel Rom op dat hoewel Elárym de Ontmoeting geopend had, het de Zieneres was die de leiding had, zij het op een subtielere wijze. Waar Elárym de Patáni voorging op het gebied van de strijd, leek het de Zieneres te zijn die hen in zaken van de geest leidde. Ze luisterden met onverholen aandacht, de jongste met open mond, een glinstering in hun donkere ogen, hun onverzorgde haar in hun gezicht als verwilderde kinderen in de ban van de verhalenverteller.

‘Eens,’ ging ze verder, ‘was de Citadel van Tzanáta een wonderbaarlijke plaats. Er was honger noch angst, en de mensen dansten ‘s nachts op de binnenplaats, als de vurige zon haar gezicht verborgen had en de hoogverheven sterren hun pad verlichtten.’

Haar weelderige vertelstijl deed Rom vreemd genoeg aan Yldich denken. Hij vroeg zich af of alle verhalenvertellers waren afgestemd op dezelfde vertellersgeest, of ze nu Tzanatzi of Einache waren. Terwijl ze sprak, werd de hemel zwart en tolden de sterren langzaam rond boven hun hoofden, glinsterend als de juwelen van haar verhaal.

© Wendy Gillissen, 2020