Home Artikelen Het energetisch helen van trauma

Het energetisch helen van trauma

3904
0
trauma

Wat is trauma?

Een traumatische gebeurtenis is een gebeurtenis die ons vermogen om te verwerken wat er gebeurt overstijgt. Bij trauma denken veel mensen misschien meteen aan rampen, ernstig geweld, oorlog e.d. Maar trauma kan ook op veel subtieler niveau en veel kleinere schaal plaatsvinden. Denk maar aan een aanvaring met iemand anders, een heftige ruzie, een situatie waarin je persoonlijk verbaal wordt aangevallen en emotioneel gemanipuleerd. Dit soort ervaringen kunnen, als ze je op dat moment sterk uit evenwicht brengen, ook als traumatisch gekenmerkt worden.

Persoonlijke waarheid

Een van de effecten van traumatische gebeurtenissen is dat ze de verbinding met onze persoonlijke waarheid kunnen verstoren. Dit zie je bijvoorbeeld veel in toxic (ongezonde) relaties. Aanvallen op jouw persoon, op jouw persoonlijke waarheid, zeker als die vaak of met veel verbaal, emotioneel en energetisch geweld plaatsvinden, kunnen je danig uit evenwicht brengen. Van verbaal, emotioneel, fysiek of energetisch agressief, dwingend of manipulatief gedrag kun je in shock gaan.

Wat is shock?

Wanneer je in shock gaat is je systeem overbelast. Je bent overweldigd. Je bevriest, je kunt niet meer helder denken, je maakt een overmaat aan adrenaline aan waar je niets mee kunt omdat je je in een machteloze positie lijkt te bevinden. Veel mensen gaan in enige mate dissociëren als ze in shock gaan; ze zijn er niet helemaal meer bij, treden zelfs uit of focussen zich op een klein detail en sluiten al het andere uit hun bewustzijn.

Lading van de ander

Wanneer dit gebeurt, kun je geen goed onderscheid maken tussen wat wel en niet waar is, tussen wat van jou of van de ander is. Dit zorgt ervoor, dat negatieve ladingen: woorden, energieën, emoties van anderen makkelijk binnen kunnen komen – en blijven hangen.

Uitwisseling dader en slachtoffer

Soms maken agressors bewust of onbewust gebruik van dit feit om hun eigen pijnpunten te projecteren op en lozen bij iemand in een slachtofferpositie. Zo zie je veel dat daders van seksueel geweld heel bewust de schuld en verantwoordelijkheid van de aanval bij de ander leggen. Ze lozen daarbij vaak hun eigen oude pijn en machteloosheid bij een slachtoffer. Het vervelende hiervan is, dat omdat het slachtoffer veelal in shock is geraakt, deze de lading toelaat omdat hij of zij op dat moment geen onderscheid kan maken tussen wat waar is en wat niet.

Omkeerbaar

In feite is een aanranding dan een aanranding op meerdere niveaus: je fysieke persoon, je energielichaam en je persoonlijke waarheid wordt geweld aangedaan. Gelukkig is dit proces altijd om te keren. Met bewustzijn en gerichte aandacht kun je de ladingen van een agressor opsporen, identificeren en weer loslaten. Tevens kun je bewust je eigen waarheid, kracht, vertrouwen en levensvreugde terughalen na een traumatische aanval van wat voor aard dan ook.

Triggers

Shock kan ook optreden bij gebeurtenissen die weliswaar maar klein zijn – maar lijken op een dieper en ouder trauma: zg. triggers. Zo’n trigger gebeurtenis kan ervoor zorgen dat iemand in een vorm van herbeleving gaat, en alle oorspronkelijke angst, shock, emotie en pijn van het oorspronkelijke trauma naar boven komen.

Oorspronkelijk trauma

Dit soort gebeurtenissen kun je, wanneer je weer uit shock bent, laten dienen als aanwijzingen voor het oorspronkelijk trauma. Zo kan een opmerking, de dynamiek van een schijnbaar onbenullige gebeurtenis, een film elementen bevatten die lijken op dat wat de oorspronkelijke psychologische wond veroorzaakt heeft. Deze kan je gebruiken om het oorspronkelijke trauma op te halen, te begrijpen en te helen, bijvoorbeeld in regressietherapie.

Lange-termijn effecten

Wanneer je te maken hebt gehad met een traumatische gebeurtenis, kan het zinvol zijn na te gaan of je inderdaad ladingen, energieën of overtuigingen hebt opgedaan via een agressor (iemand die met opzet over je grenzen gaat). Deze kunnen, als ze niet met aandacht en intentie worden opgelost, je nog jaren na dato dwars zitten.

Jeugdtrauma

Vooral overtuigingen, energieën, ladingen van belangrijke anderen, zoals ouders, die zijn binnengekomen in je vroege jeugd kun je zijn gaan ervaren als eigen – terwijl ze dat in wezen niet zijn. Het opsporen en loslaten hiervan is een belangrijke stap in het helen van je innerlijk kind en het manifesteren van je ware stralende zelf.

Van slachtoffer naar autonoom zelf

Op het moment dat je begint de verantwoordelijkheid voor je eigen pijnstukken te nemen en deze te helen, houd je op een ‘’slachtoffer’’ te zijn. Wanneer je de opgedrongen energieën van agressors begint los te laten en je eigen kracht terug te halen, neem je onmiddellijk weer de positie in van een soeverein, krachtig goddelijk wezen met vrije wil.

Weg naar genezing

Ook al is de weg naar totale genezing en transformatie naar je ware zelf soms lang, bijvoorbeeld in het geval van chronisch misbruik: je neemt je kracht en autoriteit alweer terug op het moment dat je besluit je pijnstukken te gaan helen en je eigen energie en waarheid terug te halen. Wanneer je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen helingsproces, sta je al in je eigen kracht, licht en waarheid. Dan ben je al een heel eind op weg naar het bewust neerzetten van het prachtige, autonome, goddelijke wezen dat je bent.

Extra tips

Hier zijn een paar voorbeelden van kristallen en mineralen die kunnen assisteren bij het verwerken van trauma:

– Rozenkwarts en Maria Magdalena opaalkwarts zijn voorbeelden van zachte liefdevolle stenen die steunend kunnen werken. Zo kunnen ze helpen leed uit de kindertijd, seksueel misbruik en geweld te verwerken.
-Amethist kalmeert en helpt je verbinden met de hogere chakra’s en de violette straal.
– Celestien, seleniet, danburiet en roze Lemurisch kwarts kunnen helpen te verbinden met de engelenrijken voor steun en troost
– Bergkristal (vooral Arkansas) kan je helpen je te her-verbinden met de persoonlijke waarheid van je ziel en de waarheid van de Bron. Het kan je ook helpen je persoonlijke waarheid, licht en kracht te hervinden.
– Super 7 (Melody’s stone) kan je helpen je persoonlijke verbinding met je eigen autoriteit, ziel en hoger wezen te herstellen en verbinding te maken met de hogere rijken van de engelen en lichtmeesters.
– Auraliet 23 kan je helpen je drukke denken los te laten en je te verbinden met je gevoel. Het brengt balans in je energielichaam en werkt genezend op alle vlakken.
– Rode Jaspis, carneool e.d. kunnen helpen met aarding, herstellen van de veiligheid van het je bevinden in een fysiek lichaam.

Dit zijn maar een paar voorbeelden uit de praktijk. De keuze van kristallen, mineralen en halfedelstenen is zeer persoonlijk. Laat je in je keuze vooral leiden door je gevoel, niet door het uiterlijk van een kristal of andermans ervaring. Kristallen zijn, net als wij, uniek!

Complex trauma

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht te geven in hoe trauma werkt, wat het met je doet en hoe het geheeld kan worden. Het is natuurlijk niet toegesneden op een unieke situatie. Voor het helen van complex of chronisch trauma zou ik aanraden integere, liefdevolle en deskundige assistentie in te schakelen.

Dit artikel werd tevens gepubliceerd op Lichtwerkersnederland.

© Wendy Gillissen, 2019
Het is niet toegestaan (delen van) het artikel over te nemen zonder toestemming van de auteur. Delen via de social media knoppen van deze site natuurlijk wel, graag zelfs! Fijn dat je mijn copyright respecteert.