Home Artikelen Hoe de Wet van Aantrekking toe te passen zonder blind te zijn...

Hoe de Wet van Aantrekking toe te passen zonder blind te zijn voor het negatieve

1843
0
aantrekking

Eerder schreef ik een kort artikel over het verschil tussen magisch denken en het werkelijke toepassen van de Wet van Aantrekking. Er is nog een aspect van het verkeerd toepassen van de Wet van Aantrekking, die ervoor kan zorgen dat je zonder het te willen, datgene wat je niet wenst juist aantrekt in je leven. En dat is je ogen ervoor te sluiten.

Aandacht

Alles waar je aandacht aan geeft, of het nu positief is of negatief, hou je vast in je ervaring en in je wereld. En alles waar je lading op hebt, bewust of onbewust, zal je meer ervaren in je leven.

Het ongewenste

Als het gaat om ongewenste dingen, interpreteren sommige mensen de Wet van Aantrekking wel eens als volgt: als je het ongewenste negeert, houdt het op te bestaan, creëer je het niet meer en heb je er geen last meer van.

Struisvogelpolitiek

Maar dat gaat natuurlijk niet werken. Dat is struisvogelpolitiek met een new age laagje er overheen. Het ontkennen van iets negatiefs wil niet zeggen dat het niet bestaat. Sterker nog, door er blind voor te zijn, kan het je juist op onbewaakte momenten overvallen. Als iemand je lastig valt, pest of mishandelt, gaat het niet helpen als je je omdraait en aan leuke dingen denkt.

Ontkenning

Ik moet bij deze kwestie altijd denken aan de bekende uitspraak die vooral gemeengoed werd na de Tweede Wereldoorlog: ”Het enige dat nodig is om het kwaad te laten zegevieren, is dat goede mensen niets doen.” (Edmund Burke) Als het fascisme om zich heen grijpt, is het niet verstandig het domweg te negeren. Maar je wilt er ook niet meer van in je wereld krijgen door er met je aandacht bovenop te gaan zitten en je erover op te winden.

Erkennen zonder lading

Dus hoe ga je dan om met het ongewenste, datgene wat je niet wilt creëren in je leven?
De truc is het negatieve te herkennen, onderkennen, zelfs begrijpen, en er vervolgens geen energie aan te geven. Simpelweg constateren dát het er is, wát het is, zonder oordeel, zonder angst, zonder verontwaardiging. Eenvoudigweg erkennen wat is, en loslaten.

Meegeven ipv schrap zetten

Je zou het misschien een beetje kunnen vergelijken met aikido: ”Een belangrijk kenmerk is het beginsel van het ju no ri, zoals ook in het oorspronkelijke judo voordat dit een wedstrijdsport werd: op door de tegenstander uitgeoefende kracht wordt niet gereageerd met tegenkracht (“schrap zetten”), maar met méégeven, waarop diens kracht zich tegen hem kan keren wanneer hij uit balans gebracht wordt.” En: ”Iemand die een aikidoka aanvalt, wordt niet in de eerste plaats gezien als tegenstander, maar als iemand met wie men in harmonie moet proberen te komen. Deze harmonie kan bereikt worden, door de aanval op een gepaste wijze onschadelijk te maken.” (Wikipedia)

Gewenste toestand

Door het negatieve te erkennen zonder je ertegen schrap te zetten, je aandacht ervanaf te halen en te schenken aan wat je wel wilt creëren in je leven zulk je de balans steeds meer door laten slaan naar het creëren van jouw gewenste toestand en leven.

Actie

Er zijn situaties, waarin erkennen zonder oordeel en loslaten niet afdoende is: in sommige situaties is het nodig ook iets te doen. Bijvoorbeeld wanneer je kind gepest wordt. Of wanneer je wordt lastig gevallen, onrechtvaardig behandeld of mishandeld. Als een relatie niet meer werkt of ongezond wordt. Wanneer je website wordt aangevallen door hackers. Er zijn legio voorbeelden te geven, kleine maar ook grote.

Positieve actie

Zo was er bijvoorbeeld een stadje in Zuid-Tirol waarvan de inwoners zagen dat de monocultuur met pesticiden steeds meer de overhand kreeg in hun omgeving. Ze zagen hun alpenparadijsje met lentebloemen en weidevelden met diverse landbouw veranderen in eindeloze commerciële appelboomgaarden en grasland met cementblokken eromheen. De vrouwen konden hun ogen er niet meer voor sluiten en besloten tot positieve actie: onder andere door bewustwording te creëren door overal spandoeken op te hangen met positieve boodschappen over wat ze wel wilden: diverse landbouw, zonder gif, een positieve en gezonde toekomst voor hun kinderen. Uiteindelijk werd de giftige landbouw door een referendum weggestemd en hun paradijsje behouden.

Geinspireerde actie

De beste manier om te handelen, is natuurlijk vanuit rust, helderheid, zuiver weten, en inspiratie: wanneer gevoel, intuitie en denken op één lijn zitten: geinspireerde actie. Je weet dat handelen op zijn plaats is wanneer je het doet vanuit een goed gevoel, in plaats van vanuit frustratie, angst of boosheid. Ook in situaties waarin je wordt geconfronteerd met het negatieve, kun je inzicht krijgen in je situatie, kalm zien wat er gedaan moet worden en vervolgens rustig en effectief handelen.

Samenvattend

Door je over het ongewenste op te winden, hou je het in je aandachtsveld en in je leven.
Door er blind voor te zijn en het te ontkennen, kan het je juist lastig vallen, over je grenzen gaan, ongemerkt in je leven komen en je wereld overnemen.
Door het ongewenste te (h)erkennen zonder oordeel, er geen lading aan te geven en het los te laten, ben je er vrij van.
Door te kiezen voor het gewenste en geinspireerde actie zet je datgeen neer wat je wél wilt creëren in je wereld.

© drs. Wendy gillissen, 2018
Dit artikel werd tevens gepubliceerd door Wendy op Nieuwetijdskind en is beschermd door het auteursrecht. Het is niet toegestaan dit artikel of delen ervan zonder schriftelijke toestemming van Wendy te kopieren en publiceren.