Home Artikelen Hoe genees je van een relatie met een narcist?

Hoe genees je van een relatie met een narcist?

2360
0
narcist

Aantrekkingskracht

Ik krijg al jaren veel cliënten in mijn praktijk die bezig zijn zich los te maken uit een destructieve relatie met een narcist, of bezig zijn de wonden van zo’n relatie uit het verleden te helen.
Een van de vragen die altijd weer opkomen is: hoe doen ze het toch? Wat is toch die bizarre aantrekkingskracht van de narcist?

Verliefdheid versus liefde

Verliefd worden op een narcist heeft veel overlap met verliefd worden op iemand die je niet wezenlijk kent. Verliefdheid is iets anders dan liefde. Liefde is gebaseerd op het werkelijk kennen van de ander, diens lichtstukken en ook diens schaduwstukjes, diens ware wezen en ziel kennen en liefhebben.

Projectie

Verliefdheid bestaat voor een groot deel uit projectie. Projectie van alles wat mooi is en magisch is, van alle hoop, goddelijkheid en verbinding met het hoogste, het ultieme geluk van de verbinding met de Bron en je ware zielezelf op een ander. Daarom is verliefdheid zelden bestendig – maar liefde wel, die is eeuwig en kan zelfs zo puur zijn, dat het de extase van verliefdheid overstijgt.

Spiegelen

Verliefdheid is dus niet hetzelfde als echte liefde – het houdt zelden stand. Maar bij een narcist is er meer aan de hand. Narcisten zijn wezenlijk leeg. Ze hebben geen goed ontwikkeld zelf. Ze zijn enorm beschadigd. Maar ze zijn er meesters in, alles wat jij nog ontkent aan goddelijkheid, glans, waarde, schoonheid, kracht etc. in jezelf toe te eigenen en aan jou terug te spiegelen – alsof het van hen is!

Drug

Met mooie woorden, sms’jes, plaatjes, hartjes, kaartjes, brieven (soms letterlijk gekopieerd van internet) laat de narcist je precies zien wat je niet ziet aan waarde en schoonheid in jezelf en wat je graag wilt zien, waar je naar snakt – en zo haalt de narcist je binnen. Vervolgens word je verslaafd aan de narcist, want die lijkt jou jezelf terug te geven – en levert vervolgens niet, net als een drug. Het is de schijnbare vervulling, waar je eeuwig achteraan kunt lopen, en nooit beklijft maar je wel uitput.

Koekoeksjong

Wat de narcist hieruit haalt is jouw aandacht, jouw energie, jouw tijd, de investering van jouw liefde – de liefde voor je verloren zelf — als een koekoeksjong die op oneigenlijke wijze aanspraak maakt op jouw levensenergie en erop gedijt. Ondertussen loop jij erop leeg – maar de fix van de tijdelijke vervulling verleidt je er elke keer weer toe terug te gaan naar de narcist, als een junkie.

Schaduwstukken

Tot diens destructieve kant je te veel wordt. Want die laat zich onherroepelijk gelden. De narcist gaat namelijk niet alleen jouw schoonheid gebruiken en toe-eigenen om jou te verlokken, hij of zij gaat ook diens eigen schaduwstukken op jou projecteren.

Projectie van de schaduw

Een ruilhandel die niet leuk uitpakt – voor jou. Meer en meer zal de narcist diens verdrongen wonden, diens verpletterde en woedende innerlijke kind, en de schaduw van de daders die hem verwond hebben, op jou gaan projecteren zodat ze die niet zelf hoeven voelen en uitwerken. Omdat ze nu een projectiescherm hebben voor de pijn die ze zelf niet willen en kunnen aangaan. Jou wordt nu alles wat duister, naar, gemeen, lelijk, onderdrukt en vernederd is toegeschreven – desnoods met geweld. Dit kan uiteindelijk leiden tot zeer ernstige vormen van geestelijke, emotionele en zelfs fysieke mishandeling.

Geweld

Dat is vaak helaas pas moment dat mensen zich gaan losmaken van de narcist – als er al sprake is van geweld Maar als je dan in staat bent jezelf terug te halen uit zo’n destructieve relatie, ben je nog niet klaar. Dan volgt de tocht naar heling, naar het terug halen van al die verdwenen, uitgeprojecteerde delen van je prachtige ware zelf.

Verlangen

Vaak ervaren mensen in dat stadium enorme verlangens om terug te keren naar de narcist – de drug – want die was de drager van jouw projectie van alles wat mooi en goed was, van liefde, vervulling, goddelijkheid, extase. Maar waar je in wezen naar op zoek bent is je eigen magische prachtige zelf. Je ziel. De delen van jezelf die je hebt ontkend, of je niet meer durfde toe-eigenen door trauma, door emotionele verwaarlozing en verlating, door allerlei soorten trauma in de jeugd en vaak zelfs vorige levens of het oertrauma. De narcist heeft alleen de schijn hiervan naar je terug gespiegeld.

Hervinden van je Zelf

Dus, door alles wat magisch, mooi en goddelijk aan jezelf is, weer toe te eigenen, terug te halen, de wonden waardoor je ze schijnbaar was kwijt geraakt te helen, je te verbinden met je eigen Ziel en Ware Wezen, en de Bron, begint de weg naar echte bevrijding en zelfgenezing.

Genezen van de relatie met een narcist

In een destructieve relatie, of een relatie met een narcist heb je waarschijnlijk heel veel van wat mooi, magisch en goddelijk is van je eigen ziel en persoon geprojecteerd op een ander – vanuit je oerwond, kinderwond, of wonden uit vorige levens. Het allerbelangrijkst is die wond te helen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de narcist jou (onbedoeld) heeft gediend die wond bewust te maken.

Herstel

Doe alles wat je helpt de verbinding met je eigen ware zelf te leggen – en wat je aan angst en pijn tegenkomt, aan te gaan, want dat is het deel van jou wat heling nodig heeft. Doe meditatieoefeningen en pas therapeutische technieken toe waarbij je naar de pijn gaat. Stel je die voor als een kind of zieledeel dat je hulp nodig heeft. Zie het voor je. Maak er contact mee. Vraag wat het nodig heeft. Ga het troosten, aandacht geven, bevestiging, knuffelen… Er staan je daarnaast vele therapeutische technieken tot beschikking die je kunnen bijstaan in dit proces.

Magische Ziel

En doe alles wat jou verbindt met wat er mooi en magisch en bijzonder is aan jou. Mooie muziek, dans, creativiteit, genieten van de natuur, alles wat jou inspireert, alles wat jou vreugde en zelfvertrouwen geeft. Zo haal je je eigen glans en de verbinding met je eigen ziel terug.

© drs. Wendy Gillissen
www.reincarnatietherapie.com