Home Artikelen Hoe raak je uit de ban van de narcist?

Hoe raak je uit de ban van de narcist?

611
0
narcist

Mensen in mijn praktijk die te lijden hebben gehad onder narcistische mishandeling, vooral als het om een ex-partner gaat, vragen zich vaak af: hoe deed hij/zij het toch? Wat was toch die magische aantrekkingskracht? Waarom kan ik hem zo moeilijk loslaten? Want het echt loslaten va de narcist, en verder gaan met je eigen leven is van het allergrootste belang.

Love bombing en zieligheid bombing

Wel, in mijn ervaring gebruiken narcisten twee soorten tactieken om je aan te trekken: het ‘’love bombing’’ en het ‘’zieligheid – bombing’’. De eerste tactiek wordt natuurlijk toegepast door de meer bekende extraverte narcist. De tweede door de minder bekende ‘’covert’’ of ‘’zielige’’ narcist.

Hoe werkt het?

Maar hoe werken deze tactieken eigenlijk energetisch, psychologisch en spiritueel? Hoe zorg je ervoor dat je uit de ban van die narcist raakt? Hoe maak je je los uit de mishandeling om en kom je in je kracht? Daarvoor is het handig iets uit te leggen wat er op energetisch en psychologisch niveau gebeurt bij ”love bombing” en ‘’zieligheid’’ bombing.

Doelwit

Het is nooit toeval dat je in de ban raakt van een narcist. Ze weten hun doelwitten, hun voedingsbronnen goed uit te zoeken. Daar zijn ze in getraind. Ze zien een behoefte in hun doelwitten, een diepe onvervulde behoefte waar hun doelwit zich vaak niet eens bewust is.

Love Bombing

Bij ‘’love bombing’’ overspoeld een narcist je met aandacht, cadeautjes, bloemen, lieve kaartjes, lieve appjes, noem maar op. Alsof je plots in de schijnwerper van liefde wordt gezet en een stroom van bloemetjes over je heen krijgt. Net een sprookje. En dat is het ook. Want voor de narcist is dit geen uiting van authentieke liefde – die kent hij niet. Nee, de narcist is leeg. Maar heeft wel heel goed opgelet. Hij weet precies wat voor uitingen van ‘’affectie’’ het hart van een ander, vooral een empaat, doen openbloeien.

Energetisch

Wat gebeurt er energetisch bij love bombing?
Een van de belangrijkste dingen die er bij ons gebeuren wanneer we ge‘’love-bombed’’ worden, is dat een deel van ons dat snakt naar liefde, veelal een innerlijk kind stuk, aanslaat. Zij gaat geloven dat ze de liefde krijgt die waar ze altijd zo naar verlangd heeft maar nooit gekregen. De liefde van haar vader of moeder. Bij elke relatie met narcistische mishandeling zie ik het gebeuren. Er zit altijd een eenzaam, verkommerd innerlijk kind achter. Het doelwit van de narcist.

Projectie

Bij love-bombing projecteren we de liefde en vervoering uit die we niet hebben gekregen maar zo naar hebben gesnakt als kind. We koppelen deze liefde aan de narcist. Hij stuurt immers de kaartjes en de bloemen. Maar deze liefde die we voelen, komt niet van hem, komt niet eens door hem. Het is de liefde die we altijd zo graag hadden willen hebben. Het is onze eigen energie. En in plaats van deze liefde op onszelf te richten, koppelen we deze aan de narcist. Die roept het immers in ons wakker.

Stroom van Liefde

Maar de liefde, liefdevolle aandacht, bijna goddelijke vervoering die we kunnen ervaren door de love bombing, is feitelijk onze eigen energie. Het is de liefde van onze eigen ziel, ons eigen Zelf, de Bron. Het is ook de stroom van Universele Liefde. We hebben nooit geleerd dat we deze waard zijn. We hebben in relaties met afwezige of narcistische ouders geleerd onze liefde op hén te richten in de hoop een sprankje, een kruimeltje terug te krijgen. Maar feitelijk zijn WIJ degenen die barsten van de authentieke liefde en de verbinding met de grootste bron van liefde van allemaal: de Bron.

Leegte

Grappig eigenlijk hè: de narcist voelt instinctief dat we een leegte hebben waar de aandacht en bevestiging van onze ouders had moeten zitten. Hij gebruikt onze eigen liefdesstroom vervolgens om ons te doen geloven dat HIJ de bron van Liefde is. Maar niets is minder waar. Dat merk je zodra de narcist je binnen heeft geharkt. Of wanneer je niet langer als zijn voedingsbron wilt fungeren. Wanneer je hem afwijst. Dan gaat de kraan dicht en krijg je je eigen projectie van liefde en Universele Liefde niet meer terug. Dan voel je wat de narcist eigenlijk altijd voelt: leegte en schrijnende eenzaamheid… het gebrek aan zelfliefde en verbinding met de Bron.

Beschadigd versus gewond

Maar bij de narcist is deze leegte vele malen dieper. Die is zo diep beschadigd dat hij geen echt zelf heeft. De narcist is daadwerkelijk leeg. Hij is niet verbonden met de liefdesstroom van zijn ziel en de Bron. De empaat heeft wel degelijk een zelf, kan wel degelijk die verbinding met haar ziel en de Bron maken. Maar zij is op jonge leeftijd gewoon ontzettend veel tekort gekomen. Ze is gewond geraakt. En heeft niet geleerd dat ze deze stroom zelf waard is.

De zielige narcist

Bij de zielige narcist gebeurt ook iets dergelijks. Die neemt als doelwit vaak de empaat die ook liefde en aandacht te kort gekomen is in de jeugd. Die probeert liefde onbewust te ‘’verdienen’’ door te zorgen. Vaak was er sprake van een of zelfs twee ouders, die ieder op hun manier ‘’zielig’’ waren. Die alle aandacht naar zich toe trokken, al dan niet opzettelijk. Het kan ook een broer of zus zijn die alle aandacht heeft opgeëist, al dan niet bewust. Soms gaat het gewoon zo: een kind heeft bijvoorbeeld een chronische ziekte, en het andere kind wordt gezien als de ‘’sterke’’. Degene die minder aandacht nodig heeft. Want ‘’die redt zich wel.’’ Uiteraard zorgt dit voor een tekort aan aandacht en zorg voor het ‘’sterke’’ kind.

Empaat zoekt partner om te redden

Wanneer we uit zo’n gezin komen, hebben we vaak de neiging partners aan te trekken ‘’waar iets mee is’’. En gaan we die met onze liefde ‘’genezen’’. Als het om een ‘’zielige’’ narcist gaat, heb je een groot probleem binnen gehaald. Want deze wil niet ‘’genezen’’ – die wil jou alleen als voedingsbron gebruiken. De slachtofferrol, waar de zielige narcist in uitblinkt, zorgt er vervolgens voor dat jij je schuldig voelt als je je los probeert te maken van de stakker.

Afhankelijk van de afhankelijke

Maar wat er echt is gebeurd, is dat je je eigen verborgen verlangen naar zorg, aandacht en erkenning bent gaan zoeken bij de zielige narcist! Als je die nou weer op de been kan krijgen… Als je die nou kan genezen met jouw liefde en zorg… Dan wordt hij wel die leuke spontane lieve man (of vrouw) waarvan je voelt dat hij erin zit. En dan krijg je eindelijk de zorg en erkenning waar je als kind naar snakte en ook recht op had. Op die manier maak je je eigenlijk afhankelijk van de zielige narcist.

Bodemloze put

Maar nee, genezing zit er niet in. Wat je voelt is je eigen gewonde, verkommerde kind dat snakt naar aandacht, hulp, erkenning en liefde! Door deze liefde en zorg te gaan uitstorten over de zielige narcist voel je haar. Dan lijkt het of dat verlangen vervuld gaat worden – gekoppeld aan de zielige narcist. Maar dat is een bodemloze put. Bovendien is er een stuk in jouzelf dat aandacht, liefde en zorg nodig heeft!

Betovering

Voor beide typen narcistische ‘’betovering’’ geldt dat je je eigen liefde en zelfs de stroom van universele Liefde bent gaan uitprojecteren op de narcist. Je bent die liefde gaan koppelen aan, en afhankelijk gaan maken van de narcist. Maar het is je eigen prachtige liefdesstroom. Zodra je je eigen verkommerde kindsdelen gaat helpen, gaat helen, kun je deze stroom gebruiken om jezelf te helen. Vervolgens kun je het stralende, liefdevolle en krachtige wezen zijn wat je eigenlijk bent!

Jij bent de liefde!

Dan is je gevoel van liefde en eigenwaarde niet meer afhankelijk van de goedkeuring of erkenning van een ander. Dan straal je als een zon. En iedereen die eraan toe is jouw prachtige licht en liefde vrijblijvend te ontvangen, zal zich daardoor geraakt worden hetzelfde te gaan doen.
Dat betekent in je eigen Licht staan en stralen. Baden in de stroom van je eigen liefdesenergie, in het prachtige licht van je eigen ziel. Sterk staan in het Licht van de Bron!

© drs. Wendy gillissen, 2023
Wendy’s artikelen worden regelmatig gepubliceerd op Inspirerend Leven.
Dit artikel, of delen daarvan mogen niet zonder schriftelijke toestemming worden gekopieerd en gepubliceerd.
Delen mag natuurlijk wel, graag zelfs!