Home Artikelen Maak van je overlevingsstrategie weer je kwaliteit

Maak van je overlevingsstrategie weer je kwaliteit

709
0
overlevingsstrategie

Overlevingsstrategie

Wanneer we als gevoelig kind in een aards gezin geboren worden, gaan we overlevingsstrategieën ontwikkelen. Dat is heel normaal en menselijk. Ieder mens die in omstandigheden terechtkomt die uitdagend zijn, doet dat, bewust of onbewust. Vooral wanneer we onder moeilijke omstandigheden opgroeien.

De overlevingsstrategie in het moeilijke gezin

Denk maar aan een gezin met ouders die niet openstaan voor de gevoelens van het kind, die zeer rationeel zijn, of een gezin waarin een van de ouders narcistisch is en je aan je werkelijkheid wil doen twijfelen (gaslighting). Of gezinnen waarin verwaarlozing of mishandeling plaatsvinden.

Kind

Als kind ga je in de overleefstand en zet je psychologische strategieën in om te overleven en je eigenheid intact te houden. Het is een natuurlijk overlevingsinstinct dat we hebben, en dat is maar goed ook! Je doet wat je kan om te overleven.

Volwassene

Later, en vooral in je volwassenheid, ga je die overlevingsstrategieën steeds meer voelen als een beperking. Als een harnas. Een glazen plafond. Of een gat onder de waterlijn. Ze zijn immers bedoeld om te overleven in moeilijke omstandigheden, niet om te léven, te groeien en gedijen.

Toxic

Sterker nog, door die onzichtbare strategieën trek je onbewust meer mensen en omstandigheden aan die lijken op je gezin van vroeger. Die zitten op de zelfde frequentie en doen hetzelfde dansje met jou. Zonder het door te hebben laat je ze binnen in je leven en leeft door zoals je ouders en voorouders vóór jou.

Bezinning

Dan komt het moment, dat je je realiseert: dat wil ik niet meer! Dat beperkende harnas, die toxic relaties, het dweilen met de kraan open. Dan volgt een periode van bezinning, zelfonderzoek, confrontatie met jezelf en genezing.

Kwaliteiten

Maar wist je, dat die overlevingsstrategieën eigenlijk gefundeerd zijn op enkele van je grootste kwaliteiten? Jazeker!

Doorschieten

Het probleem is echter dat je je als kind altijd wendt tot die kwaliteiten die je het makkelijkst afgaan, waar weinig lading op zit, en die het meest geaccepteerd zijn door de omgeving of de maatschappij. Feitelijk schiet je daarin door. Een goed verstand. Talent voor sport, leiding geven, of verkoop. Doorzettingsvermogen. Uithoudingsvermogen. Soms zelfs aanpassingsvermogen, empathie en opofferingsgezindheid.
Waar we later tegenaan lopen, is dat we doorschieten in die geaccepteerde kanten van onszelf. We lopen erop stuk.

Wegstoppen

De kwaliteiten die je ook hebt maar vaak minder gewaardeerd of erkend worden in je gezin, raken daarbij juist ondergesneeuwd, of worden zelfs weggestopt omdat het niet veilig is ze te gebruiken.
Denk maar aan heldervoelendheid, helderziendheid, hoogsensitiviteit, mediamieke begaafdheid. Talenten waar we soms levens voor getraind hebben en ons natuurlijk af gaan worden vaak niet gewaardeerd of zelfs raar of ‘’eng’’ gevonden door onze omgeving. Dan stoppen we ze weg of blokkeren ze en geven voorrang aan die talenten of eigenschappen die wél gewaardeerd worden.

Gevolgen

Stel je maar eens voor: als je puur ‘’overleeft’’ in een rationele wereld op je scherpe verstand, maar je stopt je gevoeligheid stelselmatig weg, en negeert de signalen van je intuïtie, lichaam en gevoel kan dat leiden tot burn-out. Tot het in zee gaan met een partner die niet bij je past. Tot een baan waar je op leegloopt.

Verdraaien en vluchten

Aan de andere kant kunnen we op een oneigenlijke manier gebruik maken van de kwaliteiten die niet worden gewaardeerd door onze omgeving. Ons vermogen tot fantaseren bijvoorbeeld. Vluchten in de wereld van boeken, films, smartphones of games. Ons wenden tot contact met hogere sferen, niet-geaarde spiritualiteit, spelletjes. Verdwijnen in verslavingen en de aardse realiteit links laten liggen. Dat is een doodlopende weg.

Evenwicht

De oplossing ligt er altijd in de kwaliteiten weer in evenwicht brengen met elkaar. Dat maatschappelijk geaccepteerde deel waar je jaren op geteerd hebt, uit de overdrive halen en meer tot rust brengen. De kwaliteit die was weggestopt liefdevol weer uit de kast halen, waarderen en de juiste manier toepassen. De kwaliteit waar we in waren gevlucht of die we hadden verdraaid, op een manier leren toepassen die ons leven hier op aarde dient.

Kwetsbaar

Vooral als het gaat om sensitiviteit is dat niet zo makkelijk als het misschien klinkt. Want sensitiviteit een kwetsbaar iets, en er kunnen ladingen op zitten van pijn en schaamte. Wanneer je bent uitgelachen als kind bijvoorbeeld, of afgestraft voor je uitspraken die iets teveel de zere plek van anderen raakten. Dan is het nodig wat herstelwerkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld met regressietherapie of innerlijk kindwerk.

Juwelen

Met liefde en geduld kun je deze juwelen in jezelf weer omhoog halen, en laten stralen zoals ze bedoeld waren. Met de hulp van de kwaliteiten die je al had ingezet als overlevingsstrategie: maar nu in dienst van jouw totale persoonlijkheid.

Stralen

Met bijvoorbeeld je moed, scherpe verstand en doorzettingsvermogen kun je die gevoelige en kwetsbare delen van jou die nog in de schaduw van het onbewuste zitten met diverse therapeutische technieken opzoeken. Dan kun je ze troosten, helen en weer laten stralen.

Compleet

Wanneer je je scherpe onderscheidingsvermogen en kracht koppelt aan je heldervoelendheid sta je zo sterk dat je elke uitdaging aankan. Wanneer je leert het juiste facet van jezelf op het juiste moment toe te passen, zonder angst, zonder schaamte, ben je compleet. Dan wordt het leven pas echt leuk!

© drs. Wendy Gillissen, 2023
www.reincarnatietherapie.com
Wendy’s artikelen worden tevens gepubliceerd op Inspirerend Leven