Home De Vloek van de Tahiéra

De Vloek van de Tahiéra

“Een reis door spookachtige bossen, door dromen en de tijd.

Een verhaal over liefde, magie en de kracht van vergeving.

Een Tzanatzi outcast en een Einache sjamaan zijn op het spoor van een oeroude vloek. Kunnen zij hun volk van de vernietiging redden?”

vloek tahiéra
Wanneer Rom, een jonge man die verstoten wordt om zijn Tzanatzi achtergrond, Yldich, een Einache sjamaan tegen het lijf loopt, beginnen ze aan een reis die hun leven en dat van hun volkeren voorgoed zal veranderen.
Yldich’s dromen vertellen hem dat Rom de enige is die het noordelijke Einache volk kan verlossen van een vloek die het al eeuwen plaagt. Een duistere kracht roert zich in het Noorden, terwijl machtsbeluste edelen in het Zuiden zich door niets laten tegenhouden om hun machtsgebied uit te breiden.
Maar Rom heeft geen idee wie hij werkelijk is, en hij zal snel volwassen moeten worden als hij de voorspelling van Yldich’s dromen waar wil maken.
Samen met Eald, een eigenwijs en levenslustig Einache curse of the tahiera wendy gillissen vloek van de tahierajongetje reizen Rom en Yldich door het woud van Gardeth, waar de sluier tussen de werelden met de dag dunner wordt en het leger van de Zuidelijke Koning steeds dichterbij komt.
Aan alle kanten belaagd, maar met de liefdevolle begeleiding van Yldich en zijn temperamentvolle dochter Maetis, moet Rom zijn eigen verleden en dat van zijn mensen onder ogen zien als hij de wonden die geslagen zijn door eeuwen van haat en vooroordelen wil helen.
Maar soms betaal je voor het onthullen van oude geheimen een zware prijs. Zal Rom zijn ware zelf kunnen accepteren en zijn magische krachten herwinnen, op tijd voor de grote slag?

Dit is het verhaal van ‘De Vloek van de Tahiéra.’

Dit verhaal heeft me lange tijd achtervolgd. Maar ik had geen idee, toen ik het eindelijk begon op te schrijven,Curse of the Thaiéra dat het een waar gebeurd verhaal was. De reis van mijn ziel. Ik wilde gewoon een mooi en spannend verhaal schrijven.

Er waren wel signalen dat dit geen gewoon boek was.
Zo stond ik ervan te kijken hoe makkelijk de inspiratie naar me toe kwam. Ik hoefde niets te bedenken – de personages kwamen op de gekste momenten naar me toe, en begonnen hun verhaal te vertellen. Ik hoefde hun woorden alleen maar op te schrijven.
Ze leidden zelfs een eigen leven en begonnen zich buiten het boek om te manifesteren.
Zo merkte een getalenteerd aurareader op dat de personages allemaal hun eigen energie en aura hadden, en kwam Yldich, de oeroude sjamaan doodleuk bij haar op bezoek toen ze een healing workshop gaf.

Maar de meest verbazingwekkende onthulling kwam pas later – het besef dat ik helemaal geen avonturenverhaal had geschreven.
Toen meer en meer mensen zich in het verhaal gingen herkennen, en met schroom aangaven dat ze de personages kenden alsof het hun eigen levens waren, begon het pas tot me door te dringen.award
Ook al was ik reïncarnatietherapeut, ik was blind geweest voor dit simpele feit: ik had in werkelijkheid het verhaal van mijn eigen vorige levens geschreven. En het verhaal gaat nog steeds verder.
Ik ben benieuwd waar het zal eindigen…

2009-silverDe Vloek van de Tahiéra’ is verschenen in het Nederlands en Engels en ontving drie prijzen voor zelfstandige auteurs in de Verenigde Staten: Zilver in de Readers Favorite Awards, Goud in de Reader View Awards en Finalist in de Indie Book awards. De Nederlandse versie kun je bestellen bij elke boekhandel en online boekenwinkel zoals bol.com.award

Lees De Vloek van de Tahiéra Hoofdstuk een gratis online!

Scroll verder voor reacties van lezers.
awardHet vervolg op ‘De Vloek van de Tahiéra’, ‘De Zoektocht naar Tzanáta’ is verschenen op 18 mei 2020. Momenteel werkt Wendy aan het derde boek in de reeks, ‘Het Verloren Land’.

Bekijk de boektrailer!

 

Reacties van lezers

bekroonde spirituele roman de vloek van de tahiera

Een ’tale of healing’
Ik vind dat je een heel erg mooi boek hebt geschreven. Ik vind het heel knap en bewonderenswaardig: de verhaallijnen, de karakters, en vooral hoe het verhaal gedragen wordt door een diep spiritueel inzicht.
De werking van karma, liefde, compassie… het is een ’tale of healing’. Er zit zoveel warmte en wijsheid in het boek!
Roms reis door de Onderwereld is echt een briljante combinatie van humor en spirituele diepgang.
Pamela Kribbe
Praktijk Aurelia, auteur van ‘Gesprekken met Jeshua’, ‘Bezield Leven’, ‘Ode aan de Aarde,’ ‘Contact met Gidsen’

Betoverend
Sommige verhalen betoveren. Dit verhaal deed dat ook. Op allerlei vlakken: van de cultuur tot de personages, van de levens lessen tot de spanning. Wendy Gillissen heeft een heel bijzonder boek geschreven.

tahieraEen tijdje geleden werd ik door auteur Wendy Gillissen gevraagd of ik interesse had om haar fantasyboek met Keltische twist wilde lezen. Natuurlijk spitste ik meteen mijn oren: ik ontdek graag onbekende pareltjes. En zo voelde het ook: alsof ik een schat mocht gaan ontdekken. Wendy werkt o.a. als regressietherapeut en het kon haast niet anders dan dat haar verhaal me mee zou gaan nemen naar vervlogen tijden. Tja, dat stemde de verwachten voor De vloek van Tahiéra natuurlijk hoog!

Rom is een echte handelaar. Hij trekt vaak zat met zijn waar door het bos. Maar als hij Yldich ontmoet weet hij niet dat zijn leven zal veranderen. Een weg vol gevaar, dreiging en een magische gave volgen. Volkeren worden tegenover elkaar opgezet en een pad naar de Onderwereld lijkt onvermijdelijk.

De vloek van Tahiéra eist je aandacht op: de wereld is niet perse complex, maar het verhaal kent een tal aan personages met allemaal niet de meest gemakkelijke namen om uit elkaar te houden. Toch wist het merendeel van de personages mijn hart te veroveren.

In de fantasierijke setting kwamen ze tot leven en namen ze me mee op een epische reis. Vooral Yldrich voelde voor mij enorm echt: alsof ik hem kende. Alsof hij me heel veel heeft geleerd. Het was een bijzondere ervaring.

Ik heb erg genoten van het boek. De mooie beschrijvende zinnen wisten me meteen in het verhaal te slepen. Toch had ik ook af en toe pauze nodig om alles te verwerken. Liever zie ik dan wat kortere hoofdstukken, zodat de pauzes wat natuurlijker vallen. Ik vind het namelijk lastig om halverwege een hoofdstuk te stoppen.

Desondanks vond ik het enorm boeiend om de reis van Rom te lezen. Te ervaren is misschien een beter woord, want het is bijna een spirituele zoektocht naar zijn rol en plaats in de wereld. Je zou het boek dan ook wel een spirituele roman kunnen noemen, ware het niet dat het absoluut geen zweverige kost is, iets wat je vaak wel ziet in boeken met dezelfde thematiek. Denk hierbij aan sjamanisme, karma, zielen, de Onderwereld. Allemaal zaken die in vele culturen terugkomen.

Aan de ene kant voelde De vloek van Tahiéra heel uniek en aan de andere kant was het ook heel herkenbaar. Het was in ieder geval een bijzondere ervaring: ik voelde me een onderdeel van het verhaal en genoot echt van de down to earth manier waarop de spirituele thema’s een rol kregen in het verhaal.

Kortom: ben je op zoek naar een fantasyverhaal dat aandoet alsof je zelf een mythologische legende bent gestapt, lees dan De vloek van de Tahiéra eens. Het zal je betoveren. Ik weet ook zeker dat ik het ooit nog eens wil lezen, maar eerst zal ik me wagen aan het vervolg.

Emmy van Ruijven
Zon en Maan

Filosofische diepgang
Wendy laat zien dat prachtige fantasy heel goed samengaat met filosofische en psychologische diepgang. Met iedere nieuwe ontwikkeling in het verhaal wordt tevens een nieuwe laag in het karakter van Rom aangeboord. En voor de lezer wordt de reis van Rom een reis naar de betekenis van het leven zelf. Dit boek bewijst literatuur en een prachtig meeslepend verhaal elkaar niet wederzijds uitsluiten. Net als ‘De gevleugelde kat’ van Isabel Hoving laat het zien dat Nederlandse fantasy tot de mooiste en meest betekenisvolle van de wereld behoort.
Gerrit Gielen
Leven & Bewustzijn

Een levend verhaal
Sommige boeken zijn op zo’n manier geschreven dat jij het verhaal leeft en andersom. Dit is zo’n boek! Het verhaal leeft, de personages leven echt! Het zijn meer dan woorden, de energie door deze woorden heen is waar het werkelijk om draait. Het doet iets met je. Het verhaal is misschien gebaseerd op heel persoonlijke stukken van Wendy Gillissen maar tegelijkertijd bevat het een universele wijsheid en staan er dingen in waar veel lezers herkenning in zullen vinden. Voor mij geldt dat in ieder geval… ongetwijfeld! Dankjewel Wendy dat je deze woorden, dit mooie verhaal door jou heen hebt laten stromen, het is heel waardevol en absoluut één van m’n favoriete (levende) boeken!
tamangelique, bol.com recensie

Het kan gevaarlijk zijn voor een man om niet te weten wie hij is
Het spirituele avontuur van auteur Wendy Gillissen ‘De Vloek van de Tahiéra’ slaagt op zoveel niveaus: haar personages hebben persoonlijkheid, diepgang en een persoonlijke geschiedenis, de fantasy wereld is levendig, gedetailleerd en vol mythologische wonderlijkheden en de verhaallijn is fascinerend en van begin tot eind goed getimed. Simpel gezegd is het een van de plezierigste fantasy boeken die ik in een lange, lange tijd gelezen heb.

Maar mijn grootste lof voor het boek van mevrouw Gillissen is voorbehouden aan de diepe, authentieke spiritualiteit die van haar geschreven woorden druipt; haar inzicht in de droomwereld, haar aangeboren kennis van de ongeziene maar soms voelbare levenskracht die de basis is van de wereld (of werelden?) om ons heen en de manier waarop ze de spirituele fundering en karmische bestemming onthult die uiteindelijk bepalen wie en wat we zijn.

De Vloek van de Tahiera bekroonde roman Wendy GillissenVeel schrijvers hebben geprobeerd hun persoonlijke spirituele paradigma aan literaire fictie te koppelen en veelal zijn de resultaten onbevredigend. Of de ‘boodschap’ overheerst het verhaal zodanig dat de fictie ‘plat’ en geforceerd is, of de auteur is gedwongen om de ‘boodschap’ te verwateren omwille van het verhaal en het onderhouden van de lezer. In beide gevallen blijven zowel de auteur als het publiek ontevreden achter.

Maar in het geval van ‘De vloek van de Tahiéra’ zijn beide obstakels op succesvolle en meesterlijke wijze omzeild! Als je niets meer dan pure fantasy zoekt, dan is dit het boek voor jou. Als je op zoek bent naar een gulle dosis spiritueel inzicht die je gidst naar de antwoorden op een paar van die knagende vragen en twijfels die we allen in ons dragen dan is dit ook het boek voor jou.
En als je op zoek bent naar beide, dan is dit je geluksdag!
Brian E. Erland, Amazon top 500 reviewer, vertaald uit het Engels

De Celestijnse Belofte meets the Lord of the Rings
Als de Celestijnse Belofte en de Lord of the Rings een kind hadden, was het De Vloek van de Tahiéra. (…)
De directheid waarmee Wendy Gillissen haar verhaal begint is tekenend voor het hele boek. Geen tijdverlies, meteen ’to the point’, en zo ben je in het tweede hoofdstuk al meteen in een bijzonder spannende situatie beland. Ik vroeg me meteen af of Gillissen dat zou volhouden, en waarmee ze aan zou komen zetten om de spanningsboog nog 350 bladzijden lang aan te blijven spannen.

Een heel deel van die opdracht lost ze op door haar manier van vertellen. Ook al komen er geen lange beschrijvingen van de omgeving of het decor, toch krijg je een heel duidelijk beeld van de wereld waarin dit avontuur zich afspeelt. De volkeren worden beschreven alsof Gillissen ze persoonlijk bezocht heeft. Natuurlijk put ze ook uit de beschavingen waar ze kennis mee gemaakt heeft: een mengeling van Keltische, Ierse en Mediterrane invloed is overduidelijk. Hoewel je dus al van meet af aan midden in de spirituele maar ok fysieke actie zit, blijft de ontwikkeling van het boek erg spannend en duister. De steeds nieuwe wendingen doen pas laat vermoeden waar het allemaal heengaat, maar tot op het einde blijft het verhaal verrassen.

Het is een enorme weg die we samen met Rom in amper 400 bladzijden afleggen. De opbouw gaat gestaag maar niet-aflatend verder. De personages worden zo menselijk en herkenbaar neergezet dat je elke schok of ontdekking die ze meemaken of doen meebeleeft. Wat me nog het meeste heeft ‘veroverd’ is de spirituele informatie die we, heel simpel en helder, bijna zakelijk, tezamen met het verhaal ontdekken. Aan de hand van de actie en handeling krijgen we in brokjes en beetjes uitleg over ons leven en handelen van alledag, over de diepere redenen van ons handelen en de mogelijke oorzaken van de dingen die ons allemaal dagelijks overkomen, en vooral ook onze reacties daarop.

De boodschap van diepe menselijke eenheid die Gillissen als vanzelf uit haar verhaal laat opstijgen is een zoete balsem op de schrijnende wond die het gebrek aan echtheid en oprechtheid in onze samenleving voor velen is. De zoektocht naar iets om de leegte te vullen, de leegte die de consumptiemaatschappij zo overduidelijk probeert weg te moffelen met verdoving, wordt door Gillissen met prachtige pijlen de weg gewezen naar een echte uitgang, die we eigenlijk altijd al kenden.
Gotlev, bol.com recensie

Verdient een groot podium
Rom is half Tzanatzi en wordt door veel mensen met de nek aangekeken. Ze vertrouwen hem niet vanwege zijn afkomst. Hij komt, in een voor hem onbekende werelde terecht, als hij Yldich ontmoet. Yldich is oud, wijs en weet heel veel over magie. Je kunt hem zien als een soort Sjamaan. Maar ik kreeg bij hem een soort Gandalf gevoel (lord of the rings), maar zijn verhaal en verleden zijn totaal anders. Zijn krachten ook. Maar kwa wijsheid zie ik hem echt als een soort Gandalf. Rom komt er in dit verhaal achter, wie hij echt is. Het beangstigt hem. Hij leert er mee om te gaan, maar het gaat niet makkelijk. Hij kan namelijk droomwandelen. En van te voren weet hij nooit of hij een mooie droom inwandelt of een nachtmerrie. Hij komt terecht in een queeste, waarin ze het opnemen tegen het kwaad.
De hele sfeer is een beetje sprookjesachtig, maar dan wel een van de duistere sprookjes. Licht vecht tegen de duisternis. Goed tegen kwaad.
Het boek zit vol magie en duistere figuren. Toch zie je hier en daar een sprankeltje licht. Je blijft hoop houden, toch voel je dat het elk moment goed mis kan gaan. Dat gevoel is echt tastbaar. Voor mij is dit echt heel erg fijne fantasy. Ik kon de personages goed volgen en hun reis door de bovennatuurlijke wereld ook. Het is een spiritueel boek, maar wel verweven met mooie fantasy. Dat is origineel.
Het is spannend en er zijn veel gave momenten. De spookkrijgers vond ik ook een interassante toevoeging. Leven en dood. Strijd, onbegrip, liefde, het zijn allemaal thema’s, die in dit boek voorkomen. Sprankelende magie met duisternis die op de loer ligt.
De titel gaat je ook helemaal duidelijk worden en de cover, past helemaal in de sfeer. Veel van het verhaal speelt zich af in bossen.
Beeldend geschreven. Levensecht. Ik vond het een origineel verhaal en deze auteur verdient een grote uitgever. Ze verdient een groot podium.
Een dikke pil, met erg lange hoofdstukken. Je Leest niet zomaar even een hoofdstuk. Het lettertype is iets kleiner dan ik gewend ben, dus dan doe ik er wat langer over. Maar de schrijfstijl vond ik erg fijn.
De eigen taal vind ik ook prachtig, het klinkt melodieus! Erg blij was ik met de woordenlijst en andere verklaringen achter in het boek. Dan kun je het opzoeken en brengt je dieper in het verhaal. Ik geef dit eerste deel 4 sterren!****
Ik hou van horror, fantasy en spanning


Een boek dat leest als een film!

De Vloek van de Tahiéra leest als een fantasy film. Al lezend wordt je meegesleurd in de geluiden van kletterende zwaarden, de angsten van de hoofdpersonen en ten strijden trekkende troepen, de geur van vochtige bossen, knisperende sneeuw en het hoefgetrappel van galopperende paarden.
Een fantastische debuut roman die je niet loslaat. Vanaf de eerste pagina tot het eind waande ik me me in de wereld van Rom en zijn gevecht tegen zijn demonen uit zijn heden, verleden en vorige leven. De sjamaan Yldich begeleid hem in zijn spirituele reis in droomwerelden en harde realiteit. Hun gezamelijke strijd om de vloek te bestrijden die hun volk tot de ondergang zal brengen wordt op meesterlijke en zeer zeker diepgaandere wijze beschreven dan ik gewend ben van een boek uit dit genre.
Ik kan niet wachten tot deel twee uitkomt!
Ya ‘érsi, Wendy!
Askja
Bol.com recensie

Een echt spiritueel avontuur
Op een spannende en onderhoudende manier ben ik meegenomen naar een wereld waar dromen meer zijn dan wat ik kon dromen wat dromen kunnen zijn. Vanuit weer een andere insteek heeft het boek mij een kijk gegeven over de zin van het leven en hoe de mogelijkheid wordt geboden om karma in te lossen. Ik bevond me werkelijk in een andere wereld waarin de bovennatuurlijke krachten voelbaar waren. Een écht spiritueel avontuur!
Ans Kox
Gesprekmetgod.nl

vloek tahiera tahiéraLiefde heelt alle pijn
“Liefde heelt alle pijn” is de zin die voor mij de waarde van mijn werk en leven aangeeft. Het boek “De vloek van de Tahiéra” van Wendy Gillissen spreekt mij dan ook absoluut aan, juist omdat de essentie van haar verhaal hier over gaat. Liefde heelt alle pijn. Altijd! Hoe sterk de strijd ook is. De strijd die wij allemaal kennen. De strijd om onze angsten onder ogen te zien en te (durven) kiezen voor Liefde. Ik ben dan ook blij en dankbaar dat Wendy aan mij vroeg of ik haar boek wilde lezen en hier een recensie over wilde schrijven. (…) Ieder die dit boek leest zal voelen en ervaren wat ik bedoel. Juist omdat de Kracht van Liefde altijd sterker is. Het cadeautje voor mijn dochter dat ik aan het einde van onze reis bij een Moskee vond bevestigde dit: de hand van Fatima (deze staat voor Geluk) met een paardenkop (dit staat voor kracht) erop. Dit is dan ook hetgeen wat ik jullie toewens. Lees het boek, laat je meevoeren en maak je keuze. Ik kies voor Liefde. Jij?
Karina van Halteren-Mulder
Praktijk De Zonneroos

De kracht van Liefde
Ik vind het een heel mooi en bijzonder boek! Onwijs spannend en liefdevol en zacht. Ik hoop alleen niet dat hier ooit een film van wordt gemaakt, dan wordt het veel te veel vechten en te bloederig (dat is mijn onderwereld). Tijdens het lezen van al die gevechten, (ja dat hoort er bij, weet ik) vond ik het toch spannend en voelde de kracht van de Liefde des te groter. Echt een onwijs mooi en indrukwekkend boek, niets dan lof!
Tijdens het lezen leek het wel of ik zelf ook dieper de wereld van droom wandelen ging.
Ik hoop dat je veel succes met dit boek mag maken! Ik lees achterin dat je al met een volgend boek bezig bent…
Christine Cohen
Praktijk voor Creatieve therapie

Mystieke reis
De ondertitel van dit mystieke boek luidt: ‘spirituele avonturenroman’. Mijn reactie daarop is dat het veel meer is dan dat.
In dit boek voert de auteur je mee op een mystieke reis die vele pleisterplaatsen kent. Elk daarvan levert inzicht, een verhaal achter het verhaal of een droom, kortom nieuwe perspectieven op datgene wat zich afspeelt met lichaam en geest van de hoofdpersonen, Rom, Yldich en Eald.
Dit boek leert dat er drie soorten dromen zijn: ‘lágea’, de gewone verwerkingsdroom; énthemae, ware dromen waarin je inzicht kunt krijgen in datgene wat voor je verborgen is, en ayúrdimae, het ware droomwandelen. Tijdens een dergelijke droom kun je andere werelden betreden om zo van binnenuit te ervaren hoe het daar is, wat zich daar afspeelt, zodat je vanuit dat hogere perspectief jouw visie op het leven en op de wereld al dan niet kunt (her)afstemmen.
Dit boek is zo’n droomwandeling en het lezen daarvan, zo heb ik ervaren, levert inderdaad uitzicht op nieuwe verten. Ik feliciteer jou met dit prachtige boek.
Hans Brockhuis
Running fox

Een echte page turner
Een reis door spookachtige bossen, dromen en tijd. Een verhaal over vriendschap en liefde, moed en vertrouwen en vol met magie. Een queeste vol actie en gevaar, maar ook humor. Rom, een halfbloed Tzanatzi en Yldich, een Einache sjamaan reizen, min of meer gedwongen, samen naar het noorden. De reis verloopt niet zonder problemen. Onderweg helpt Yldich Rom zijn traumatische verleden te verwerken. Ze krijgen te maken met de bende van edelman Feyir en met tijdverschuivingen. Zij komen op het spoor van een eeuwenoude vloek. Kunnen ze de dreiging van de Tahiéra aan? Lukt het hun volk van de vernietiging te redden?
Dat is in het kort een samenvatting van het debuutboek ‘De Vloek van de Tahiéra’ van Wendy Gillissen. En wat voor een debuut! Een spannende en goed uitgewerkte plot, geloofwaardige, realistische personages die je goed leert kennen. En met een lekker portie humor. Het is een boek dat je niet weg kunt leggen. Je wilt het in één ruk uitlezen; weten hoe het Rom, Yldich en hun kleine compaan Eald vergaat. Een echte pageturner.
Sophia Loch
Sophia’s Wereld

Zeer verfrissend en bijzonder origineel
Een zeer verfrissend boek, bijzonder origineel, spannend en uiterst prettig geschreven. Vriendschap, moed en vertrouwen, dromen, magie en ook humor spelen een belangrijke rol in dit boek. Het zet je ook aan het denken, want ook al is het dan fictie, het is wel zodanig geschreven dat sommige zaken misschien wel echt zouden kunnen gebeuren. In die zin kan ik me voorstellen dat lezers van het Droomjournaal allemaal gegrepen zouden worden door de belofte die het boek inhoudt.
Monique Thijssen, Het Droomjournaal, kwartaalblad van de Vereniging voor de Studie van Dromen

In één keer uitgelezen
Ik heb Wendy Gillissen online ontmoet. We hebben een spirituele interesse gemeen en aangezien ik veel fantasy lees was ik blij haar boek De Vloek van de Tahiéra over de post te ontvangen. Het boek is tegelijkertijd in Engels en Nederlands uitgegeven. Ik heb de Engelse versie gelezen, maar ga er vanuit dat de Nederlandse even goed is: dat is tenslotte haar moedertaal. Van te voren was ik sceptisch: ik krijg een paar keer per jaar boeken opgestuurd en meestal zijn ze de moeite van het bespreken niet waard.
Het eerste hoofdstuk is wat fragmentarisch, maar toen ik daar eenmaal doorheen was, was ik gegrepen. Ik heb de vloek van de Tahiéra in een keer uitgelezen. De wereld die Wendy geschapen heeft doet denken aan Tolkien’s Middenaarde, maar dan realistischer. Het doet denken aan Marion Zimmer Bradley’s interpretatie van Koning Arthur behalve dat het niet over koning Arthur gaat. De inspiratie is gedeeltelijk het verhaal van Atlantisch, maar alleen maar zijdelings. Kortom: Gillissen heeft haar eigen wereld geschapen, elementen lenend uit de mythen en geschiedenis van Groot Brittannië.
In deze wereld hebben drie rassen van mensen eeuwenlang samengeleefd, zich vermengend maar altijd in conflict. De hoofdpersoon Rom is van gemengde afkomst en dus is zijn leven moeilijk. We ontmoeten hem op het moment dat het nog moeilijker gaat worden: als hij een vreemdeling ontmoet tijdens zijn reizen. Samen raken ze nog meer in de problemen en leert Rom de magie die zijn erfdeel is. Ze reizen de wereld door omdat de wijze vreemdeling een gevaar heeft gezien dat alleen Rom kan afwenden.
De magie van deze wereld heeft alles met dromen te maken. Dromen die voortdurend met de ‘werkelijkheid’ vermengen. Deze realiteit moet Rom onder ogen zien en onderzoeken. Rom is een vreemde hoofd persoon die doet denken aan Harry Potter: gevend, maar soms agressief. Terwijl we (en hij) meer over hem leren, wordt het mysterie groter. Zichzelf onder ogen ziend moet Rom de wereld redden. Ik zal de plot niet weg geven, maar kan wel zeggen dat het niet alleen spannend, maar ook ontroerend is.
De beste fantasy schept een wereld die intern consistent is en tegelijkertijd overtuigend. Het geeft ons het gevoel, voor een paar uur dan, dat wat beschreven wordt echt zou kunnen zijn. Wendy Gillissen heeft zo’n wereld geschapen en ik ben benieuwd naar het vervolg.
Overpeinzende
Katinka Hesselink

Boeiend van begin tot eind
Hoewel een groot deel ervan zich afspeelt in een fysieke wereld van bossen en stenen, is het werkelijke verhaal van Gillissens hoofdpersonen, Rom, Yldich, en Eald die door betoverde streken naar het noorden reizen, er een van verwantschap en illusie terwijl ze worstelen om hun volk te redden van de vernietigende kracht van een entiteit die bekend staat als de Tahiéra. Gillissen gebruikt dromen zoals een schilder aquarelverf zou gebruiken om een levendig portret te schilderen. Haar uitingen zijn zo mooi en helder als ze abstract en onthecht zijn, en culmineren in een onthulling die je niet aan ziet komen (tenzij je natuurlijk al door het verhaal hebt ‘gedroomwandeld’).
Rom wordt achtervolgd door“énthemae” dromen, oftewel dromen over zijn verleden die de macht in hem om te Tahiéra het hoofd te bieden onthullen. Terwijl hij deze dingen leert tijdens zijn reis, krijgt hij ook te maken met “ayúrdimae” dromen, of “droomwandelen”.

“De Vloek van de Tahiéra” zit vol mystieke betoveringen en opwindende avonturen, maar het zijn deze facetten die het boek onderscheiden van de meeste andere fantasy romans. Gillissen creëert een droomwereld in een droomwereld; werelden binnen andere werelden die voortdurend in beweging zijn. Het zou ingewikkeld kunnen lijken, maar Gillissen hanteert ze allemaal als een goed getrainde jongleur, en de voorstelling is spectaculair.

“De Vloek van de Tahiéra” overtuigt op vrijwel elk vlak van spanning en amusement dat het fantasy genre voorschrijft. Het werpt licht op waarden uit de echte wereld als liefde, eer en kameraadschap en bovendien is het geweldig onderhoudend. Gillissens visie op elfen, vreemde wezens en andere  fantasy figuren is uniek en blaast ze nieuw leven in. In fantasy romans draait alles om de reis, en Gillissen weet verscheidene tot één enkele verbazingwekkende reis te verweven die boeiend is van begin tot eind.
Eric Jones
Bookreview.com (vertaald uit het Engels)

Dit is een heerlijk leesbaar boek! Het heeft een verrassende verhaallijn, met een rustig voortstuwend ritme, dat geen moment verveelt en de lezer boeit tot de laatste bladzijde. Als lezer ervaar je een makkelijke visualisatie van de omgeving en de personen. Een boek met diepgang, waardoor je na het uitlezen nog steeds nageniet als na het drinken van een uitzonderlijk goede wijn. Een roman, waarin je tijdens het lezen terstond verplaatst wordt naar een Keltische dimensie waarin rauwe realiteit is doorweven met romantiek en niet op de laatste plaats mystiek: “a well composed book is a magic carpet on which we are wafted to a world that we cannot enter any other way” (Caroline Gordon)
Het is niet verbazingwekkend dat de schrijfster met dit debuut een prijs heeft gewonnen. Kijk al halsreikend uit naar haar volgende publicatie!
Bol.com recensie

Vlot geschreven en spannend
noorden van het land. Yldich is een Einache en een belangrijketovenaar voor zijn volk. Er zijn steeds meer duistere gevaren in het land vande Einache die te maken hebben met de oorlog tussen Einache en Tzanatzi 500 jaar geleden. Yldich is ervan overtuigd dat hij Rom nodig heeft om hetnaderend gevaar af te weren omdat Rom episoden uit die kan kan herbeleven. De reis van Rom en Yldich kent diverse gevaren: een wrede edelman die een wrok heeft tegen Rom en geesten uit het verleden die het heden steeds meerbeinvloeden. Rom komt door de gebeurtenissen steeds vaker in een staat van droomwandelen waardoor heden en verleden door elkaar lopen en uiteindelijkbij elkaar komen in de climax van het verhaal. Doordat hetvlotgeschreven en spannend is, leest het omvangrijke verhaal toch makkelijkweg.
NBD|Biblion recensie, B. de Leeuw

 

2009-silverDe Vloek van de Tahiéra‘ won de volgende prijzen in de V.S:
Zilver in de Reader Favorites Awards,  eerste plaats in de Reader Views Awards en finalist in de Indie Book Awards

Binnenkort (lente 2020) verschijnt het vervolg op ‘De Vloek van de Tahiéra’: ‘De Zoektocht naar Tzanáta’.vloek tahiéra wendy gillissen reader views award

‘De Zoektocht naar Tzanáta’ zal naar verwachting april 2020 verschijnen!